Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви рискове крие работата в чужбина

Снимка: архив
Липсата на директна комуникация с лицата винаги крие рискове
Аудио файлът е със субтитри
Когато предстои да се сключва договор за работа в чужбина е много важно да се знае какво е правилно да се прави и какво - не. За рисковете пред хората, които искат да работят в чужбина, пред Радио София говори Дина Христова - експерт от Изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда”.

Липсата на директна комуникация с лицата, винаги крие рискове, защото не се знае с кого точно разговаряме в интернет, каза Христова. Хората се подлъгват да се доверят на хора, които не познават, без да са имали среща лице в лице. Тези работодатели  дават само банкови сметки, на които да се изпращат суми. Това е един то най-големите рискове.

Според българското законодателство, ако правомерно някой осигурява работа навън, то той не трябва да иска каквито и да е такси предварително за услуги, защото практиката е работодателят, за когото се осигурява работната ръка, да заплати на фирмата за набиране на персонал. Ако става дума за командировка, се заплаща за извършената работа.

Лицето, което ви изпраща - физическо или юридическо, не може да изисква от вас каквито и да е такси, категорична беше Христова.

Когато тръгват от България, хората трябва да имат предварително договорени условия - в трудов договор с чуждестранен работодател, когато използват посредник, трудов договор на предприятието, осигуряващо временна работа или в допълнителното споразумение, което задължително трябва да се сключва преди заминаването.

Трябва всички условия на труд, при които ще работи лицето, да бъдат писмено договорени в съответния акт на разбираем за него език. Двуезичните договори са една от най-широко разпространените форми. В трудовия договор трябва да се съдържат задължително данни за двете страни. Много важно е да се знае при кого отива да работи лицето, каза още Христова.

Трябва да бъдат договорени и условията на заплащане, на полагане на извънреден труд. Освен това трябва да бъдат описани дори и празничните и почивните дни в съответната държава, обясни още Христова.

Според нея, обаче, намаляват случаите на драстични нарушения при наемането на работници в чужбина. 

Повече подробности за това какви са рисковете чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени