Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Христов: Комисията в НС няма да променя сроковете за изтребителите

Иван Иванов: Когато не искаш да разрешиш един проблеми, създаваш комисия

Saab JAS-39 Gripen на унгарските ВВС
Снимка: EPA/BGNES

 

Една анкетна комисия няма за задача да сваля или да приземява когото и да било. Безпокойството ни беше продиктувано от установяването на различни факти, свързани с предопределения, според нас, избор. Служебното правителство без никакво обоснование фаворизира проекта за ВВС като забрави този за ВМС. Това вече предизвиква особено внимание. 1,5 милиарда не са малко пари за България и хората имат право да знаят какво се случва.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Комисията в НС, която трябва да провери дали има оказван натиск за избора на шведските изтребители, депутатът от ГЕРБ Емил Христов, който е и о.р. подполковник.

Тази комисия не би трябвало и няма да влияе по никакъв начин на работата на правителството. Тя няма за задача да установява как работи правителството, няма за цел да променя каквото и да било, нито да променя срокове. Тя просто иска да помогне!

Христов обеща да потърси съдействие от всички работата на комисията да бъде абсолютно прозрачна, открита. Всичко онова, което не представлява класифицирана информация, да бъде представено пред медиите и пред обществото. За да няма никакви съмнения. Не би трябвало един ден, при нас да се случва този разговор, който се случва сега в Австрия.

Депутатът и бивш военен е категоричен, че създаването на Комисията не е удар по президентската институция:

Не зная изобщо, кой казва, че това е персонална атака срещу президента. Едва ли някой от нас го схваща по този начин. Ние просто изразихме безпокойство.

Това, което се случва, е много лош сигнал, както към отсрещната страна, с която ние ще водим разговори за изтребителите, така и към обществото. И това е много болезнен удар и отеква, действително, върху сърцата на хората с пагони. Точно затова много искам тази комисия да свърши работата си добре. Да покаже - има ли нещо, няма ли нищо. Ако нещо се е случило, добре - слагаме всичко на масата.

Бившият заместник-министър на отбраната  Иван Иванов и председател на Конфедерацията на обществените организации в сигурността и отбраната сподели мнение, че Комисията в НС се създава с политическа цел и няма да доведе с нищо до изпълнението на проектите по модернизацията на армията:

Желая успех на г-н Христов, ако действително се създаде такава анкетна комисия и той я оглави. Отсега мога да му кажа, че се захваща с изключително трудна, бих казал "неизпълнима" задача. Ясно е, че когато не искаш да разрешиш един проблеми или искаш да го отложиш за неопределено време, създаваш комисия. Опити в нашето НС през годините има достатъчно много. Последният беше с КТБ.

Критериите, по които експертната комисия е работила, са били ясни и точни, но летателните машини са с близки параметри и „когато се даде приоритет на един или друг критерий, надделява една или друга оферта“, обясни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна