Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Белоградчик: 100% от населението не иска разкриване на кариери край скалите

За инвестиции сме, но не на всяка цена, уточни той

Снимка: Радио Видин

Разчитаме на съдействие от медиите, за да бъде отменено разрешителното за разкриване на две кариери в близост до Белоградчишките скали. Смятаме, че законовият път не е спазен при процедурите и не е съобразено, че теренът е в "Натура 2000", а имаме и притеснения за ефектите от добива. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът на община Белоградчик Борис Николов. Той изтъкна, че вече има големи инвестиции в областта на екотуризма, на който населението разчита. Освен това инфраструктурата е неподходяща за транспортиране на материалите от добива.

И най-вече това са нещата, които притесняват цялата общественост, даже аз се изненадах – за първи път 100% от населението твърдо подкрепя действията за отмяна.

Другата причина за тази консолидация е, че имаме в общината, в село Гранитово, такава кариера, в която резултатите, от гледна точка на опазване на околната среда, са жестоки – в периметър от километри всичко е в пепел. Този резултат още повече мотивира населението в общината, за да не допусне по никакъв начин преработка на такива материали в района.

Правим всичко възможно да привличаме инвеститори, чиито дейности съвпадат с политиката на нашата община. За съжаление, това, че ще бъдат разкрити няколко (за 10-15 човека) работни места не решава проблемите на общината, а точно обратното, тяхната дейност силно влошава обстановката и състоянието на общината. Така че въпросът тук е за баланса. Да, за инвестиции сме, но не на всяка цена.

Жалбата е внесена в срок и хората очакват удовлетворително решение на ВАС.

Интервюто на Веселина Миланова с Борис Николов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна