Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

По 2 хил. фалшиви обяви за наем в София на ден се публикуват в интернет, пише МОНИТОР. Зад съобщенията се крият измамници, които искат предплата и депозит за несъществуващи жилища или такива, които изобщо не се отдават под наем. В районните управления в големите градове месечно вече има десетки сигнали за измама, но заради дребните суми, които мошениците прибират, не се стига до образуването на досъдебно производство, тъй като вредата е нищожна според закона.

Бумът на далаверите е регистриран още от пролетта, когато цените на недвижимите имоти станаха по-високи и много хора се отказаха от тегленето на ипотечен кредит за ново жилище. Вместо това предпочитат да излязат под наем, обясниха от агенциите за недвижими имоти. Именно и тази тенденция подтикнала мошениците да пускат неограничен брой безплатни обяви в най-известните сайтове за недвижими имоти в България.

Виж повече

Бави се и проектът за модернизация на спешната помощ по ОП „Региони в растеж“ на стойност 160 млн. лв., алармира от първата си страница ТРУД.

Системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 663 автомобила, от които 159 са нови. Нито един от тях обаче не отговаря на изискванията на Българския държавен стандарт, както и на европейските такива за безопасност, оборудване и бързина при обслужването на пациентите. Въпросните линейки обслужват 2,5 млн. българи годишно.

Виж повече

Софийската математическа гимназия (СМГ) е училището с най-висок максимален бал - 497,500 точки, от 500 възможни, съобщава СТАНДАРТ. Това стана ясно от първото класиране за прием след 7-и клас в София. СМГ е първа и по най-висок минимален бал - 472,500 т. В челото са още 91 Немска езикова гимназия, 73 СУ, 164 Испанска гимназия, Втора английска гимназия, Първа английска гимназия, Френската гимназия, 22 СУ и др. Най-желаната паралелка пък е испански с английски език в Испанската гимназия, за нея са подали заявления 2405 ученици.

Виж повече

10% от санираните по "безплатната" програма за енергийна ефективност сгради ще бъдат проверени на случаен принцип от ДНСК, пише СЕГА. Ще се инспектира как строителните фирми са си свършили работата, какви материали са вложили и дали отговарят на изискванията за пожарна безопасност. От изпълнителите ще се изискват сертификатите за качество и за произход на материалите. Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Ще бъдат проверени и всички 30 сгради, за които в министерството има подадени сигнали за нередности. Общият брой на сградите, които ще бъдат инспектирани, е 76. Резултатите трябва да станат ясни в рамките на две седмици.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна