Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 80 коня пристигат за турнира от Световната купа в Божурище

Снимка: БГНЕС

Над 80 коня пристигат за Световната купа по конен спорт в дисциплината прескачане на препятствия в Божурище. Състезанието стартира в петък (30 юни) и ще продължи до неделя (2 юли).

Очакват се ездачи от 5 държави – Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия и България. В последния момент участие оттеглиха турските състезатели.

Големият приз "Бяла карта", който е в неделя от 15.30 часа, е квалификация за финалите на Световната купа и ще носи точки за Longines ранглистата. Височината на препятствията ще бъде от 140 до 160 см.

Наградният фонд за Големия приз е 25 000 евро, а общият е 43 000 евро.

От българските състезатели ще участват Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Светлин Иванов, Андрей Гочев, Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Мирослав Илиев и др.

Бюджетът на Световната купа в Божурище е 160 000 лева, като от тях 30 000 лева отпуска Министерство на младежта и спорта.

България приема Световната купа по прескачане на препятствия за 29-и път, а конна база "Крум Лекарски" в Божурище е домакин за осма поредна година.

Останалите балкански страни се отказаха от провеждане на Световна купа по финансови причини. Ние единствени в региона продължаваме да организираме състезание от подобен ранг. На нас също ни е трудно, но има един принцип, че ако веднъж се откажеш от нещо, после то трудно се възстановява, каза д-р Крум Рашков, зам.-председател на Федерацията по конен спорт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна