Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита известно отслабване на стопанската конюнктура в България през юни от 9-годишния връх, достигнат през май

Снимка: БГНЕС

През юни общият показател на бизнес климата в България се понижи с 0,7 пункта спрямо предходния месец, когато нарасна с цели 3,2 пункта до близо 9-годишен връх, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Известното влошаване на стопанската конюнктура се дължи на неблагоприятни мнения на стопанските ръководители в промишлената и в сферата на услугите при подобряване на бизнес доверието в строителството и в търговията на дребно.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижава през юни с 1,2 пункта, парирайки почти изцяло неговото нарастване с 1,3 пункта месец по-рано, което се дължи на изместване на очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца от "по-добри" към запазване на "същото ниво". Анкетата на НСИ обаче регистрира известно подобряване на осигуреността на производството с нови поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

                                                                                 Графика на общия бизнес климат индекс на България

Снимка

През юни показателят "бизнес климат в строителството" бележи добро повишение за трети пореден месец, нараствайки с 2,2 пункта спрямо май, когато се повиши с 2,9 пункта. Поредното подобрение в сектора се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца се запазват на същото равнище.

Най-сериозните проблеми, затрудняващ дейността на предприятията в този сектор, са свързвани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и с недостига на работна сила, въпреки че последната анкета на НСИ отчита известно намаление на негативното влияние на първите два фактора.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Повишение с 0,7 пункта през юни след здрав ръст с 5,6 пункта през май регистрира съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно", като това се дължи на подобрените оценки на търговците на дребно за бизнес състояние на техните предприятия. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца обаче техните очаквания са по-неблагоприятни.

Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и с несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са за тяхно известно увеличение през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" спада през юни с 3,7 пункта, след негов ръст с 4,7 пункта месец по-рано, в резултат на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца от "по-добри" към запазване на "същото ниво". Относно търсенето на услуги, настоящата тенденция в сектора се оценява като леко подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани, показва последната анкета на НСИ.

И тук конкуренцията в бранша, както и несигурната икономическа среда остават основни пречки за развитието на бизнеса в сферата на услугите, но през последния месец се наблюдава намаляване на негативното влияние и на двата фактора, отчита НСИ.

Относно продажните цени, по-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора да останат без промяна през следващите три месеца.

Резултатите от шестото за настоящата година проучване на НСИ продължават да показват солиден подем на общия бизнес климат в страната, макар и малко под близо 9-годишния връх, отчетен през май (най-високо ниво от края на 2008 година насам), като в същото време този индикатор продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени