Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС е изпратила до главния прокурор сигнал за нарушения с бюджетни средства в НДК

Прокуратурата чака резултатите от експертиза, за да реши дали да повдигне обвинение за нецелево изразходване на средства в НДК

Снимка: БГНЕС

В края на февруари Държавната агенция за "Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор сигнална справка за извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати от Министерския съвет на НДК.

В първичната справка на ДАНС, с която е сигнализиран главният прокурор, че посочва, че с решение на МС от миналия август на НДК са отпуснати 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството "НДК" с оглед разходите по бъдещото европейско председателство,  но се оказало, че част от тях били използвани от изпълнителния директор за  плащания по договори за минали периоди.  

Справката и приложените към нея допълнителни материали Сотир Цацаров е изпратил по компетентност на прокурори от спецзвеното "Антикорупция". Те пък от своя страна са възложили на агентите да извършат допълнителни  действия, резултатите от които са докладвани в средата на май и са станали основание - на 8 юни, да бъде образувано досъдебно производство с предмет -   разпореждане с бюджетни средства не по предназначение и в нарушение на нормативни актове. 
От прокуратурата уточняват, че е назначена счетоводна експертиза за начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК. От нейните резултати ще зависи как ще се развие досъдебното производство и дали ще се стигне до повдигане на обвинения на конкретни лица. 
                
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени