Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни детски лагери се провеждат в Кремиковския манастир

Снимка: wikipedia.org
В Кремиковския манастир "Св. Георги", едва на 4 километра от София, се провеждат безплатни детски лагери, предназначени за деца от различни възрастови групи. Игуменът на манастира протойерей Серафим Янев разказва как е възникнала идеята:

В училище учим много полезни неща, но никъде не учим децата си да бъдат хора. Да бъдат християни означава да бъдат хора с морални ценности. И затова възникна тази идея за детските лагери. Нашите лагери не са насочени изцяло към вероучението, това не е църковно училище, в което подготвяме кадри за църквата, а са насочени към добродетелите и към това да бъдем хора.

Игуменът е убеден, че тези лагери могат да повлияят положително на поведението на децата:

По време на лагера има различна християнска тематика – да знаем защо сме християни, какво е църквата, какво е храмът, какво се случва по време на службите, защо ги има тия служби, какви са празниците ни, Научаваме за живота на различни светци, предимно български, но и чуждестранни. Тази година лагерът е насочен и към това как Бог помага във всеки един момента, във всяка една професия.

Продължителността на една смяна е 7 дни. Децата нощуват и се хранят в манастира.

Програмата включва заминавания и часове с много игри, със спорт, с походи, с лагерен огън. Всички занимания са насочени към човешките ценности и добродетели, които липсват в днешно време, пояснява протойерей Серафим Янев.

Първата смята ще започне на 17-и юли. Към момента са записани повече от 200 деца. Една от смените ще бъде за деца със специални образователни потребности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени