Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие из мистични кътчета в България предлага книгата "Времето гледа с 10 очи"

Снимка: БГНЕС
Пътешествие из непознати мистични кътчета в цяла България предлага книгата "Времето гледа с 10 очи" на  журналиста Николай Нинов. Тя е продължение на предишния му сборник с фотописи "Повторени сънища".

Книгата разказва и за непознати скални обекти, повечето от които могат да бъдат достигнати трудно: 

Става дума за скални светилища, за светилищни комплекси, за скални манастири, за скални църкви и за природни феномени включително. Става дума за т.нар. "живи светилища", които са действащи и до днес. Те са десетина в България. Някогашни древни сакрални обекти, това са едни отвори в скалите, продупчени умишлено, от прадедите ни, които са изпълнявали ритуал по прераждането. Векове по-късно, сиреч днес, на тези светилища също се правят ритуали, но те са свързани изцяло с лечебни обреди, обяснява журналистът.

Освен със скалните образувания Николай Нинов ни запознава и с хората, които живеят в местностите, където се намират находките:

Тук става дума за съвсем други хора, които живеят в махалите и селата, почти обезлюдени, в Източните Родопи и в Западните Родопи. Тези хора много често се случва да имат много интересни съдби. Част от тях разказват едни прекрасни легенди, които никъде ги няма в изворите, в литературата.

Премиерата на книгата е на 4-ти юли от 18.30 часа в книжарница "Сиела" в подлеза на Софийския университет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна