Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на ВСС напуснаха заседанието на Съвета заради "бдението" в подкрепа на Лозан Панов

| обновено на 29.06.17 в 15:06
Снимка: БГНЕС
Членове на Висшия съдебен съвет напуснаха заседанието на Съвета заради малоброен протест в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поради липса на кворум беше отложено за неопределено време обсъждането на сигнал, обвиняващ Панов, че е участвал в партийно-политически митинг.

Малцината протестиращи посрещнаха с освирквания председателя на Върховния административен съд Георги Колев и с аплодисменти Лозан Панов. Те поставиха пред сградата болтове - символика, препращаща към историята с развинтените и липсващи болтове на бившия НСО автомобил на съдия №1.

Час след началото на заседанието, когато пред Съвета имаше около четирима души, Георги Колев си тръгна с думите, че в такава обстановка не може да се работи. След като изчете на глас информациите в сайтовете, посветени на протеста и го окачестви като цирк, си тръгна и главният прокурор Сотир Цацаров.

Не виждам никаква видима причина, която да провокира подобно действие, коментира Лозан Панов, на когото днес не се наложи да обяснява защо е бил на протест в подкрепа на напусналия след заплахи Белене католически свещеник Паоло Кортези и дали присъствието му наред с политически лица е нарушение на Етичния кодекс на магистрата, както се твърди в сигнала, който трябваше да бъде обсъден.

По-рано група граждани се събра пред сградата на ВСС в подкрепа на председателя на ВКС. Инициативата, наречена "бдение", беше организирана в социалните мрежи малко след като стана ясно, че на редовното си заседание днес пленумът на съдебния кадрови орган ще обсъжда сигнал, в който се твърди, че Панов е присъствал на събитие в подкрепа на отец Кортези, на което е имало и политически лица, с което Панов е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна