Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбийският поет Армандо Ромеро се срещна с българската публика

Снимка: youtube

Един от най-видните представители на латиноамериканската литература Армандо Ромеро гостува в София за представянето на двуезичната си стихосбирка „Поетът от стъкло“. Големият писател и поет се срещна с българската публика и изпълни свои стихове в Литературен клуб „Перото“. Преводът на книгата е на Ирен Иванчева и Кирил Мерджански.
Армандо Ромеро е част от колумбийския авангард през 60-те години на XX век. Пътувал е в много държави в Латинска Америка, Европа и Азия. В момента живее в Синсинати, където преподава латиноамериканска литература в Университета на Синсинати. Негови произведения са публикувани на много езици. Носител е на многобройни литературни награди.
През 2004 година Армандо Ромеро получава престижната титла Чарлз Фелпс Тафт професор на Университета на Синсинати. Следващата година взима първа награда на фестивала на книгата в Ню Йорк за романа си „Виенското колело на Чикаго“. Атинският университет му присъжда титлата Доктор хонорис кауза през 2008. Романът му „Кахамбре” получава международната награда за повест в Испания през 2011 година и е преведена на италиански и турски език. Двуезичното издание на избрани негови стихове „Поетът от стъкло“ на единственото българско издателство за поезия „Да“ го представя за първи път и на български език.
Фигурата на Армандо Ромеро е представителна за поет и писател, който търси себе си чрез литературата и пътуванията. Поет, писател и ерудит, който обединява различни култури, един космополит, чийто дом е литературата и който се чувства навсякъде у дома си. Подборът ни тук е опит да се отрази многообразната палитра на поетиката на Ромеро. Армандо Ромеро е изключителен ерудит, но и поет създал собствен оригинален стил в резултат на поетическата си ерудиция, каза Ирен Иванчева.
Колумбийският поет гостува в „Артефир“ след срещата с българската публика.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна