Петър Бакърджиев: България има за какво да се притеснява от заявленията за намаляване на разходите в ЕС


България трябва да се притеснява от заявленията на евккомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, че излизането на  Великобритания от ЕС ще отвори "дупка: от 10-12 милиарда евро  и ако страните на увеличат вноските си, трябва дасе мисли откъде да се вземат тези пари. Това заяви в предаването "Нещо повече" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания:

За съжаление много късно реагира Европейската комисия според мен, но за това дали има за какво да се тревожим, отговорът е "да". Въпреки политическите лозунги на управляващите, че усвояването на европейските средства върви много добре, аз мисля, че България има за какво да се притеснява. Защото ние не научихме грешките от предния програмен период и започнахме да ги повтаряме, а някои от тях и да задълбочим.


Иначе наистина добрата новина, която дойде от ЕК  и която успокои част от политиците, е, че има нагласа да се промени продължителността на многогодишната финансова рамка на ЕС след изтичането на 2020 година, когато изтича сегашният финансов период. Както виждате са поставени пет много сериозни предпоставки това да се случи, които обаче представляват бариери и мерки, които ЕК трябва да предприеме. В този смисъл изрично е отбелязано, че трябва да бъдат осигурени нови приходи, което подсказва за увеличение на вноските, трябва да се съкратят някои разходи, да бъдат преосмислени приоритетите на самия ЕС, да бъде променена продължителността на самата многогодишна финансова рамка след изтичане на 2020 година. Едва тогава това би могло да се случи, по информацията, която е предоставила ЕК се установява, че над 70% от приходите в европейския бюджет практически идват от националните вноски.


Още от категорията

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва днес 181 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата –  Карлово . Тази сутрин в храма "Свети Николай" беше отслужена литургия, след което присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на преклонение на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие карловци и..

обновено на 18.07.18 в 17:03
Общинският съвет взе решението по предложение на кмета на Банско Георги Икономов.

Общината в Банско временно поема управлението на топлоцентралата

Фалит на топлоцентралата в Банско заплашва да остави без отопление през зимата училища, детски градини, обществени сгради и хотели. Затова на извънредна сесия днес местните законодатели решиха Общината да поеме за една година  управлението на централата, която работи с биомаса и е една от най-модерните в страната. Преди 12 години частна..

публикувано на 18.07.18 в 17:00

Доводите „за” и „против”

Защо астрономът Джо Рао от планетариума „Хейдън” в Ню Йорк предизвика скандал с твърдението си, че зодиакалните знаци се различават с цял месец спрямо установените отпреди две хилядолетия, но използвани все още в наши дни? По какво се различава Тропическият от Сидериалният зодиак и как това е свързано с космическите влияния на различни небесни..

публикувано на 18.07.18 в 16:55
Спасени са 105 от мигрантите на лодката, издирват се около 30.

Най-малко 16 сирийци се удавиха край Кипър

16 сирийски бежанци са се удавили, 105 са спасени, като продължава издирването на други около 30 души след като лодка, превозваща бежанци, е потънала край бреговете на Кипър. Инцидентът станал на около 29 км от крайбрежието на селището Йени Еренкьой в Северен Кипър. В спасителната операция са се включили местни и екипи на турската..

публикувано на 18.07.18 в 16:43
Овцевъди и козевъди излязоха на национален протест пред Министерския съвет

Приключи протестът на овцевъди и козевъди пред Министерския съвет

С договорка за плащания приключи протестът, организиран днес от Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите пред сградата на  Министерския съвет  в София.   След среща с министър Румен Порожанов нейният председател  Симеон Караколев  изрази задоволство от постигнатата договореност за плащанията „де минимис“, които ще бъдат по 15..

обновено на 18.07.18 в 16:27

От утре умъртвяването на животните в огнищата на зараза ще бъде подновено

От утре умъртвяването на животните в огнищата на зараза ще бъде възстановено. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев след заседанието на Оперативния щаб за борба с чумата по животните.  Полицейското присъствие в съответните региони ще бъде засилено. Усилено ще бъде и присъствието на униформени служители по границите...

обновено на 18.07.18 в 16:26

Случаите на пострадали в планината през лятото зачестиха

Зачестиха случаите на пострадали в планината през лятото. Само за седмица планинските спасители от отряд Добринище проведоха няколко акции, подпомогнати от колегите си в Банско. Зад успешно приключилите спасителни дейности обаче се оголиха сериозни проблеми. Заради липса на Закон за доброволчеството, чийто проект се търкаля от няколко..

публикувано на 18.07.18 в 16:15