Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: България има за какво да се притеснява от заявленията за намаляване на разходите в ЕС


България трябва да се притеснява от заявленията на евккомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, че излизането на  Великобритания от ЕС ще отвори "дупка: от 10-12 милиарда евро  и ако страните на увеличат вноските си, трябва дасе мисли откъде да се вземат тези пари. Това заяви в предаването "Нещо повече" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания:

За съжаление много късно реагира Европейската комисия според мен, но за това дали има за какво да се тревожим, отговорът е "да". Въпреки политическите лозунги на управляващите, че усвояването на европейските средства върви много добре, аз мисля, че България има за какво да се притеснява. Защото ние не научихме грешките от предния програмен период и започнахме да ги повтаряме, а някои от тях и да задълбочим.


Иначе наистина добрата новина, която дойде от ЕК  и която успокои част от политиците, е, че има нагласа да се промени продължителността на многогодишната финансова рамка на ЕС след изтичането на 2020 година, когато изтича сегашният финансов период. Както виждате са поставени пет много сериозни предпоставки това да се случи, които обаче представляват бариери и мерки, които ЕК трябва да предприеме. В този смисъл изрично е отбелязано, че трябва да бъдат осигурени нови приходи, което подсказва за увеличение на вноските, трябва да се съкратят някои разходи, да бъдат преосмислени приоритетите на самия ЕС, да бъде променена продължителността на самата многогодишна финансова рамка след изтичане на 2020 година. Едва тогава това би могло да се случи, по информацията, която е предоставила ЕК се установява, че над 70% от приходите в европейския бюджет практически идват от националните вноски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени