Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Коцев: Коалицията на техологичните гиганти срещу тероризма ще изисква дълъг период на интеграция

Клавиатура
Снимка: Архив


Коaлицията на технологичните гиганти като Фейсбук, Туитър и Ютюб срещу тероризма и екстремизма ще изисква дълъг период на интеграция, каза в предаването "Нешо повече" специалистът по киберсигурност Красимир Коцев:

Това ще е един доста дълъг период на интеграция и на технологично развитие, надявам се да успеят компаниите да надделеят над терористите.

Тази коалиция се създава вследствие на това, че технологичните гиганти отказаха на правителствата и националните агенции да предоставят информация за техните потребители и за това какви съобщения минават през сървърите им. Правителствата казаха: "Да, добре, вие отказвате да предоставяте достъп до вашите сървъри и до информацията на потребителите ви.Тогава вие бъдете тези, които да вземат мерки, за да се предотвратят атаките." Така че все повече се осъзнава това в ЕС и по света  колко сериозни са тези заплахи и започват да се взимат сериозни мерки за защитата.

Според Красимир Коцев е тридно да се отсее трафикът на терористите на фона на огромното количество данни, което се предава по света като цяло, предвид и масовото ползване на мобилни устройства. Освен това обикновените потребители не са съгласни тяхната дейност да бъде следена в името на сигурността. Експертът обаче смята, че терористичните действия в мрежата биха могли да се ограничат,  ако много доставчици и техноголични компании наложат защити.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени