Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Лингорски: Влизането на България в ERM 2 ще запечата сигурността на валутния борд до приемането на еврото

Финансистът смята, че в България от определени среди, които имат интерес от това у нас да не се провеждат реформи, се насажда страх от присъединяването към Еврозоната

Снимка: БГНЕС

На 1 юли се навършват 20 години от въвеждането в България на паричен съвет, добил популярност като валутен борд. Темата коментира в ефира на "Хоризонт" председателят на Европейския институт за стратегии и анализи и бивш заместник-министър на финансите Илия Лингорски, който подчерта, че в условията на валутен борд и благодарение на него България се развива успешно и устойчиво, избягвайки съществени макроикономически шокове, сполетели през това време други държави: 

България мина през макроикономически дисбаланси преди 10, преди 15 години, пък и през последните, които за други страни биха били катастрофални, и единственото, благодарение на което това се случи толкова гладко, е именно валутният борд.

Така че, ако нещо сме направили действително разумно, макар и под принудата на обстоятелствата и разбира се, външните фактори ("плашилата" – като МВФ по онова време), и което е дало много-много стабилизиращ и позитивен за развитието ни ефект, то тази реформа е въвеждането на валутния борд.

Ненавсякъде по света валутни бордове като нашия или в други форми са сработвали така успешно. У нас наистина той даде много добър ефект.

Анализаторът отбеляза, че сега за България е много важно присъединяването към Валутния механизъм 2 (ERM2), често наричан "чакалня" на еврозоната. По-точно е обаче този механизъм да се нарече "тренировъчна зала" за еврозоната, присъединяването към която ще е следващата голяма цел, отбеляза Лингорски:

Аз не я наричам "чакалня". Някои я наричат "предверието". Аз считам, че това е място, в което човек не седи да си чака просто реда и да гледа колко му е стабилен курсът на валутата, както е нашият, а е място, в което получаваш една пътна карта от реформи и тренираш много здраво под надзора на треньора, а именно институциите на еврозоната и всичките си съотборници – бъдещите партньори в еврозоната, за да приведеш своята институционална рамка и своята икономическа среда в синхрон с останалите. Тоест това е много повече като "тренировъчна зала", ако щете, но това е система и механизъм, който завинаги ще запечати сигурността на валутния борд до приемането на еврото в България – дори да е след 10, дори да е след 15 години.

Някои от прибалтийските страни с валутен борд преминаха през Валутен механизъм 2 за период от повече от 10 години и бяха много успешни. Направиха го по времето на икономическата криза в Европа и в еврозоната, отбеляза още Илия Лингорски, който беше категоричен, че отмяната на валутния борд без влизане във Валутния механизъм 2 е много лош сценарий за нашата страна:

Но с влизането във Валутен механизъм 2 ние ще бъдем сигурни, че никой няма да се изкуши да събори валутния борд, каквито гласове и ние чуваме през последните години. Чуваме ги неведнъж, чували сме ги от бивши министър-председатели на България.

Финансистът смята, че в България от определени среди, които имат интерес от това у нас да не се провеждат реформи, затрудняващи "сенчести" бизнес модели, се насажда страх от присъединяването към еврозоната.

Цялото интервю с Илия Лингорски, който обяснява и защо проф. Стив Ханке смята, че България не бива да се присъедини към еврозоната, можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени