Живко Тодоров: Парк "Бедечка" ще бъде запазен в реалните си граници

Снимка: БГНЕС

Казусът за бъдещето на парк "Бедечка" в Стара Загора, във връзка с който наскоро беше проведен местен референдум, коментираха в ефира на „Хоризонт“ Никола Райков от неформалната група „Запазете Бедечка“ и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Райков отбеляза, че от "Запазете Бедечка", които поискаха еднакъв подход от страна на общината при обезщетяването на големи и малки собственици на терени на територията на парка, се опасяват от опити за преначертаване на границите му с цел обслужване на инвеститорски интерес на големи компании. Според екоактивистите, въпреки че огромната част от гласувалите в старозагорския референдум поискаха "Бедечка" да си остане парк, сега е в ход "прецизиране на границите на запазване на живописната местност, а замисълът е строителството да бъде разрешено в най-южната част на зелената площ":


Притеснително за нас е отношението към южната част, където наистина няма толкова дървесни видове, но това са едни отлични площи за спорт примерно, за открити пространства и за поляни, където гражданите на Стара Загора могат да заведат децата си, да участват активно в спортни мероприятия и да се порадват на открита площ, изтъкна Никола Райков.


В протокол на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към общината в Стара Загора е записано, че където не преобладават дървета, трябва да остане в сила планът за застрояване, който е действал досега.


От своя страна кметът на Стара Загора Живко Тодоров отбеляза, че исканията на неформалната група са неясни и изтъкна, че навсякъде, където има реална паркова територия, тя ще бъде запазена: Ако погледнете решението на ЕСУТ - пише, че ще бъде запазен паркът в реални граници, каза кметът като пое и ангажимент да организира заснемане на проблематичните южни територии: 


И аз ще организирам още следващата седмица пълно заснемане пред медиите на тези територии, за които говорят от групата „Запазете Бедечка“, за да кажете вие на какво основание в закона голи територии ще бъдат отчуждени за парк, когато в тях няма никакъв парк и в момента. Тук става въпрос за една много малка част, в която няма никаква паркова територия – това е южната част и то не на парк „Бедечка“, защото там никога не е имало парк и това всеки старозагорец го знае.


Тодоров отбеляза, че медиите са засипвани със сигнали във връзка с "Бедечка", които са некоректни и неверни. Кметът смята, че са намесени политически мотиви. 

Ако проверите закона какво казва, той казва ясно - за да бъдат отчуждавани територии за парк, те трябва наистина да бъдат паркови територии. Ние не можем да отчуждим всеки един терен, който не можем да докажем, че е парк, просто защото така сме решили. Нали разбирате, че това е нарушаване на принципа на право на собственост, ако не можем да кажем, че тази паркова територия наистина е такава, каза още кметът.  Двете позиции може да чуете от звуковия файл. Още от категорията

Инцидент с военен хеликоптер край Цалапица

Нов инцидент с военен хеликоптер приключи без пострадали. По време на тренировъчен полет за медицинска евакуация вертолет „Кугар“ е трябвало да избегне ято птици, направил е рязка маневра и машината е закачила жици на електропровод край Цалапица. От Министерството на отбраната съобщават, че тричленният екипаж веднага е приземил..

публикувано на 21.08.18 в 21:45

Служител на правителствената информационна служба уволнен за удар на журналист

Служителят на „Правителствената информационна служба“ Любомир Методиев беше освободен от длъжност по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.   В събота Методиев удари с микрофон по ръката кореспондента на вестник "Монитор" в Пловдив Ели Крумова. Още тогава премиерът поиска от Методиев да се извини на Крумова. Той го направи през социална..

публикувано на 21.08.18 в 19:51

КФН определи временен заместник-председател на мястото на Агайн

Членът на Комисията за финансов надзор Владимир Савов ще изпълнява правомощията на заместник-председател на Комисията, ръководещ управление "Застрахователен надзор" до встъпването в длъжност на титуляр, избран от Народното събрание. Това реши Комисията на извънредно заседание след като депутатите прекратиха предсрочно мандата на Ралица Агайн. Агайн..

публикувано на 21.08.18 в 19:37

Не се ли подлага на риск конкурсът за придобиване на нови самолети, пита главният секретар на президента

Съмнения за предопределяне на изхода от състезанието за придобиване на нов изтребител изрази главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов. Повод е съобщение за скорошно пътуване до Съединените щати на делегация от Министерството на отбраната.  Съмненията на Димитър Стоянов са подхранени от факта, че делегацията се води от..

публикувано на 21.08.18 в 19:15

Павлос Накузи: В средата на септември ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на "Олимпик"

Компания "Олимпик" няма ангажименти към клиентите си след 18 август, когато бяха прекратени всички застрахователни договори. Сумите от неизползваните полици ще бъдат възстановени пропорционално и в зависимост от средствата, които се съберат след осребряване на активите на компанията, уточни за БНР част от стъпките в процеса на обявяване на..

обновено на 21.08.18 в 18:38
Учени съобщиха, че изтъняването на морския лед вече достига най-студените части на Арктика.

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

Най-старият и най-дебел морски лед в Арктика е започнал да се пропуква, откривайки вода северно от Гренландия в район, който нормално е замръзнал дори през лятото, съобщи в. „Гардиън“. Този феномен, който досега не е бил регистриран, е констатиран два пъти тази година заради топли ветрове и климатични промени, които докарали топла върна в..

публикувано на 21.08.18 в 18:34

Преди 50 години Варшавският договор сложи край на "социализма с човешко лице"

Преди 50 години снимки от Прага обикалят света - 100 хиляди войници, 2300 танка и 700 военни самолета на пет държави от Варшавския договор навлизат в Чехословакия и прегазват идеите на „Пражката пролет“. Това слага край на мечтите на източноевропейците за изграждане на „социализъм с човешко лице“. През октомври 1968 г. е подписано споразумение за..

публикувано на 21.08.18 в 18:33