Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-солидно влошаване на доходите на британските домакинства от 40 години насам

Британските потребителите претърпяха солиден спад на разполагаемия си доход през първото тримесечие на годината, като техните реални доходи се влошиха за трети пореден месец за пръв път от 40 години насам, показват данни на официалната статистика ONS.

Инфлационно-коригираният разполагаем доход на домакинствата в Обединеното кралство се понижи през периода януари - март с 1,4% спрямо последното тримесечие на миналата година, отбелязвайки най-солиден спад от първото тримесечие на 2013 година. Това представлява влошаване на реалните потребителски доходи за трето поредно тримесечие - нещо, което не се е случвало от второто тримесечие на 1977-а година насам. В същото време нивото на спестовност спадна до 1,7% за пръв път от 1963 година, отчита британската статистика.

Данните на ONS обрисуват доста мрачна картина за британските потребители, които страдат от два основни фактора - рязкото повишаване на инфлацията, отчасти в резултат на обезценката на британската лира след референдума в подкрепа за Брекзит, и от по-бавния растеж на заплащането на труда.

Разходите на домакинствата, които формират малко под две трети от растежа на БВП на Великобритания, се повишиха през първото тримесечие с едва 0,4% след техен растеж с 0,7% в края на 2016 година. Въпреки че това представлява слаба възходяща ревизия спрямо предходни данни на ONS за повишаване на разходите с 0,3%, доста слабото потребление добавя едва 0,2 процентни пункта към икономическия растеж през първите три месеца на годината.

Окончателни данни на британската статистика потвърждават, че БВП на страната се разшири през периода януари - март с едва 0,2% спрямо последното тримесечие на миналата година, когато британската икономика отбеляза солидна експанзия от 0,7%, като това е най-слабият икономически растеж от първото тримесечие на 2016 година насам. На годишна база БВП на Великобритания нарасна през първото тримесечие с 2,0% след растеж с 1,9% в края на 2016 година.

По-значим позитивен сигнал за състоянието на британската икономика представляват единствено бизнес инвестициите, които нараснаха през първото тримесечие с 0,6% след тяхно свиване с 0,9% през последните три месеца на 2016 година, добавяйки 0,1 процентни пункта към анемичния растеж на БВП.

Според окончателните данни на ONS международната търговия на Обединеното кралство е оказала малко по-слабо негативно влияние върху растежа на британската икономика в началото на годината. Износът през периода януари - март се понижи с 0,7% спрямо предходното тримесечие, вместо с 1,6%, според предишната статистическа оценка, докато вносът нарасна с 1,7% (вместо с 2,7%). По този начин нетната търговия отне 0,8 процентни пункта от общия икономически растеж във Великобритания спрямо предишна оценка, че негативната търговия е отнела цели 1,4 процентни пункта от растежа на БВП.

В същото време секторът на услугите, който е ключов за представянето на британската икономика, нарасна през първото тримесечие с едва 0,1% (най-слабо повишение от началото на 2015-а година) при предходна оценка за повишение с 0,2%, допринасяйки със скромните 0,1 процентни пункта към общия икономически растеж.

Индустриалното производство се повиши през периода януари - март с 0,1%, докато строителният сектор нарасна с цели 1,1%, добавяйки 0,1 процентни пункта към растежа на БВП.

Британският дефицит по текущата сметка се разшири през първото тримесечие на годината до 16,9 млрд. паунда, достигайки 3,4% от БВП спрямо 2,4% в края на 2016 година. Разширяването на дефицита се дължи в най-голяма степен на слабото развитие на британската външна и вътрешна търговия в началото на настоящата година.

                                                                                                            Графика на британска лира/долар на дневна база

Снимка

Британската лира реагира негативно на слабите данни на официалната статистика, но продължава да се търгува недалеч от нейния 6-седмичен връх, достигнат по-рано днес.

Паундът се понижава с 0,3% към 1,2965 щатски долара, отстъпвайки от сутрешен връх около 1,3029 долара (най-високо ниво от 23-ти май) и недалеч от негов 8-месечен връх около 1,3047, достигнат на 18-и май. Въпреки това британската лира бележи солиден подем от дъното около 1,2710 нивото, ударено на 21-ви юни, в резултат на нарасналите в последни дни очаквания за предстоящото повишение на основните лихви от страна на Английската централна банка.

От април насам паундът поскъпна с около 3,2% спрямо долара, което би представлявало неговото най-добро тримесечно представяне от две години насам и нарастване за второто поредно тримесечие след цели шест поредни тримесечия на спад спрямо зелените пари.

Еврото стабилизира малко под 0,8800 паунда, след като по-рано тази седмица поскъпна до 7-месечен връх от 0,8879 британски лири (най-високо ниво от ноември 2016-а година).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени