Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГИТ напомниха:

Мерките, взети заради високите температури, да бъдат разписани според оценката на риска

Снимка: БГНЕС

Главната инспекция по труда вече излезе с предупреждение към работодателите да предприемат мерки за безопасна работа заради високите температури. Какви правила трябва да спазват работодателите и какви са най-честите нарушения коментира в ефира на „Хоризонт“ Дина Христова от Главната инспекция по труда. Тя припомни, че при обявен предупредителен код, например „оранжев“, който е в сила за днес за по-голямата част от страната, работодателите, особено при работа на открито , трябва да предприемат мерки за запазване живота и здравето на своите работници:

При работата на открито най-ефективни са така наречените „организационни мерки“, които са свързани с промяна на работното време, по-чести почивки, промяна на типа работа. Например, на един строителен обект биха могли на работниците да им бъде възложена работа по вече затворени, закрити помещения, довършителни, вместо да речем на покрива, изложени на прякото слънчево греене.

Трябва да осигурят достатъчно разхладителни напитки. Трябва да има и климатизирано помещение, в което те да могат да възстановят топлинния баланс на организма.

Това са някои от мерките - разбира се, всеки работодател би могъл да прецени и да приложи и други мерки, които той е счел, че ще бъдат ефикасни според, пак казвам, типа работа, която се извършва от неговите работници.

Такива мерки трябва да бъдат разписани според оценката на риска, тъй като всеки работодател е длъжен да направи оценка на риска, както и програма за минимизиране на установените рискове в неговото предприятие.

Дина Христова отбеляза, че контролът на микроклимата и конкретно на температурата, при която се работи, е част от планираните проверки, които правят трудовите инспектори, но поясни, че се реагира и при подадени сигнали: 

Тук обаче искам да допълня, че нашата практика показва, че по-често се подават сигнали от помещения на закрито, може би защото там все пак се стои вътре по 8 часа на ден. Най-често са от големи помещения с много хора. Понякога и самите хора имат различна поносимост - на един му е горещо, на друг му е студено, но много често при този сигнал най-често установяваните нарушения е, че няма вентилационна инсталация - климатична, или има такава, но тя не е достатъчно добре разчетена, за да осигури оптимална температура в цялото помещение. 

Дина Христова посочи още, че глобите при установяване на нарушение варират между 1500 и 15 000 лева, но при някои случаи, например ако нарушението е отстранено веднага, в рамките на проверката, санкцията може и да е значително по-ниска и да е около 300-500 лева. Христова отбеляза, че като цяло работодателите се стараят да реагират при проблем и да осигурят нормални условия на труд за своите работници.

Експертът припомни и какво постановява законът по отношение на температурите в работните помещения:

На закрито през топлия период градусите трябва да бъдат между 18 и 25, като този диапазон зависи и от типа работа  - дали е лека, средна или тежка. Разбира се, при тежка работа температурите са по-ниски. Има обаче и допустими температури, тъй като законодателят е предвидил, че навън може да бъде изключително горещо, така че каквито и технически средства да бъдат монтирани, да не могат да доведат до охлаждането до 25 градуса. Допустимата температура не може да надхвърля над 28 градуса и вече има и някои изключения отново касаещи много високи температури навън, когато в помещенията може да е с 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!