Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите очакват от енергийния министър доклад за предприетите мерки за енергийната сигурност

Снимка: БГНЕС
До 31 октомври тази година министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябва да внесе доклад в НС за предприетите от България мерки за гарантиране на енергийната сигурност. Задачата беше възложена от парламента, тъй като страната ни трябва да предприеме действия по приетите от ЕК по-високи екологични изисквания към ТЕЦ-овете.

Относно изграждането на нови енергийни мощности, енергийният министър посочи, че България към момента притежава лицензираната площадка на "Белене".

Разходите за нея са в размер на 1,4 млрд. лева, като 1,186 млрд. лева са изхарчени за оборудване, уточни министър Петкова, както и обобщи позицията на правителството:

Трябва да бъде направен опит безспорно да се търси възможност за отделяне на активите и пасивите във връзка с "Белене".

Да могат те да бъдат отделени в една отделна проектна компания. Тя трябва да бъде подложена на една процедура по приватизация. Има такъв инвеститорски интерес, но най-добрият начин да се уверим дали той е реален, е да бъде проведена процедура. Да се заяви този интерес и този, който предлага най-добри условия за нас, да бъде избран. Ако проектът е жизнеспособен, той ще бъде и реализиран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна