Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои цялостно обновление на емблематичното 7-о училище

Кметът Мария Ачкова /л/ и водещата Златина Йовкова
Снимка: Георги Петровски

Лятната обиколка на предаването „Радиоприемница“ на Радио София приключи с гостуване в централния столичен район „Средец“. Отново потърсихме отговори на най-наболелите въпроси, които вълнуват жителите и посетителите на района.

Проблемът с паркирането е характерен не само за София, но и за централните части на почти всички големи градове. Именно поради това все по-често изниква на дневен ред въпросът дали хората или автомобилите имат приоритет в един градски център, заяви кметът на район "Средец" Мария Ачкова. Все пак в столичния център до голяма степен е намерено решение чрез въведените зони за платено  паркиране. Доклад за разширяване на "зелената зона" в квартала около ул. "Цар Иван Асен II" е внесен в Столичния общински съвет и се очаква решение. На самата улица има действаща зелена зона, което натоварва околните малки улици, уточни Ачкова.

Въпросът със съхраняването и възстановяването на стари сгради - паметници на културата е един от най-сериозните в район "Средец", където се намират много здания с такъв статут. Сред тях са такива, които са с доста сериозни обърквания през годините в собствеността им. Предвид обществения интерес, отговорността за запазването на тези сгради от Столичната община, от районния кмет от всички други институции става много сериозна. Една от тези сгради е и емблематичното 7-о училище, за което общината се възлага проектиране на цялостно обновление и енергийна ефективност, което ще се изпълнява на етапи през тази или следващата година. 

Мария Ачкова потвърди мнението на анкетирани граждани, че има тротоари в много лошо състояние, като отбеляза, че всеки месец районната администрация изпраща предложение за ремонти на конкретни вътрешнокварталните улици до Столичната община. Изпратено е писмо до заместник кмета на по транспорт на София Евгени Крусев с искане при разширяването на "зелените зони" да се предоставят допълнителни средства за ремонт на тротоарите

По отношение на проекта за ремонт на улица "Граф Игнатиев", кметът на район "Средец" посочи, че има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на този ремонт, но поради несъответствия в техническите параметри поръчката е спряна. За да бъде изпълнен ремонтът, който ще се финансира по Оперативната програма "Региони в растеж", тя трябва да бъде обявена отново.

По повод оплакванията, свързани с почистването и сметосъбирането, Мария Ачкова коментира, че наличието на много магазини и заведения, които не изхвърлят боклуците си в определените контейнери за разделно събиране, създава усложнения при почистването. Същевременно тя отбеляза, че Столичният инспекторат реагира бързо при подадени сигнали от районната администрация и няма забавяне на почистването.

Ачкова открои и един специфичен проблем в пространството около градинката "Кристал". По думите й живеещите в намиращите се наблизо сгради често подават сигнали за нарушаване на обществения ред в късните часове на деня от посетители на градинката. Въпреки честите намеси и на полицейски патрули този "шумов тормоз" за обитателите на жилища все още продължава. Кметът на район "Средец" призова посетителите на градинката да се съобразяват с изискванията за спазване на тишина в нощните часове.







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!