Предстои цялостно обновление на емблематичното 7-о училище

Кметът Мария Ачкова /л/ и водещата Златина Йовкова
Снимка: Георги Петровски

Лятната обиколка на предаването „Радиоприемница“ на Радио София приключи с гостуване в централния столичен район „Средец“. Отново потърсихме отговори на най-наболелите въпроси, които вълнуват жителите и посетителите на района.

Проблемът с паркирането е характерен не само за София, но и за централните части на почти всички големи градове. Именно поради това все по-често изниква на дневен ред въпросът дали хората или автомобилите имат приоритет в един градски център, заяви кметът на район "Средец" Мария Ачкова. Все пак в столичния център до голяма степен е намерено решение чрез въведените зони за платено  паркиране. Доклад за разширяване на "зелената зона" в квартала около ул. "Цар Иван Асен II" е внесен в Столичния общински съвет и се очаква решение. На самата улица има действаща зелена зона, което натоварва околните малки улици, уточни Ачкова.

Въпросът със съхраняването и възстановяването на стари сгради - паметници на културата е един от най-сериозните в район "Средец", където се намират много здания с такъв статут. Сред тях са такива, които са с доста сериозни обърквания през годините в собствеността им. Предвид обществения интерес, отговорността за запазването на тези сгради от Столичната община, от районния кмет от всички други институции става много сериозна. Една от тези сгради е и емблематичното 7-о училище, за което общината се възлага проектиране на цялостно обновление и енергийна ефективност, което ще се изпълнява на етапи през тази или следващата година. 

Мария Ачкова потвърди мнението на анкетирани граждани, че има тротоари в много лошо състояние, като отбеляза, че всеки месец районната администрация изпраща предложение за ремонти на конкретни вътрешнокварталните улици до Столичната община. Изпратено е писмо до заместник кмета на по транспорт на София Евгени Крусев с искане при разширяването на "зелените зони" да се предоставят допълнителни средства за ремонт на тротоарите

По отношение на проекта за ремонт на улица "Граф Игнатиев", кметът на район "Средец" посочи, че има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на този ремонт, но поради несъответствия в техническите параметри поръчката е спряна. За да бъде изпълнен ремонтът, който ще се финансира по Оперативната програма "Региони в растеж", тя трябва да бъде обявена отново.

По повод оплакванията, свързани с почистването и сметосъбирането, Мария Ачкова коментира, че наличието на много магазини и заведения, които не изхвърлят боклуците си в определените контейнери за разделно събиране, създава усложнения при почистването. Същевременно тя отбеляза, че Столичният инспекторат реагира бързо при подадени сигнали от районната администрация и няма забавяне на почистването.

Ачкова открои и един специфичен проблем в пространството около градинката "Кристал". По думите й живеещите в намиращите се наблизо сгради често подават сигнали за нарушаване на обществения ред в късните часове на деня от посетители на градинката. Въпреки честите намеси и на полицейски патрули този "шумов тормоз" за обитателите на жилища все още продължава. Кметът на район "Средец" призова посетителите на градинката да се съобразяват с изискванията за спазване на тишина в нощните часове.Още от категорията
Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Българския културен институт

Работи се по създаването на Български културен институт, който да издава дипломи на завършилите в чужбина наши сънародници

Работи се по създаването на Български културен институт, който да издава дипломи на завършилите в чужбина наши сънародници, които искат да учат висше образование у нас. Това съобщи във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на 41-вия Международен семинар по българистика във Великотърновския университет.  Вицепрезидентът нарече..

публикувано на 16.07.18 в 14:48

Глиган е нападнал 79-годишна туристка в ПП "Сините камъни"

Глиган е нападнал 79-годишна туристка от Сливен в местността Долапите в природен парк „Сините камъни“. Жената е получила нараняване в областта на бедрото. Пострадалата е изведена от планината от спасителен екип на противопожарната служба. Инцидентът станал в неделя около обед. Дивото прасе се появило внезапно на туристическата пътека. То..

публикувано на 16.07.18 в 14:40

Изнесено съдебно заседание по делото "Хитрино"

Изнесено съдебно заседание по делото "Хитрино" се проведе днес. По време на него бяха представени веществени доказателства, които се съхраняват в двора на Окръжната следствена служба.  При трагедията в село Хитрино загинаха 7 души, десетки бяха ранени. Обвиняеми са двамата машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков.  Двете страни в..

публикувано на 16.07.18 в 13:54

Хасковлия "изгоря" с над 10 000 евро след авантюра в хотелска стая

За кражба на пари от хотелска стая в Хасково съобщават от пресцентъра на полицията. 49-годишен мъж от града заявил, че малко след полунощ на 14 юли установил липсата на 10 000 евро, 900 лева и лични документи, след като поканеното от него момиче в стаята му си тръгнало.​

публикувано на 16.07.18 в 13:49
Любомир Аламанов

Л. Аламанов: Огромен комуникационен проблем от страна на БАБХ при кризата с чумата по животните

„Огромен комуникационен проблем“ и „огромно недоглеждане“ от страна на администрацията и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това отбеляза като основен фактор при случая с евтаназирането на хиляди преживни животни в Ямболско заради чума пиар експертът Любомир Аламанов в предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Eксперти от Европейската..

публикувано на 16.07.18 в 13:35

Експерти от ЕК проверяват дали мерките на българските ветеринари за ограничаване на заразата от чума отговарят на закона

Обстановката в ямболското село Шарково е спокойна след протестите през почивните дни заради умъртвяването на близо 4 хиляди овце и кози. Не е ясно дали днес умъртвяването на животни в Шарково ще приключи. Там са останали 160 живи овце и кози. Все още не е сигурно дали експертите от Европейската комисия, които ще проверяват мерките за овладяване..

обновено на 16.07.18 в 13:35

На ГКПП "Капитан Андреево" са задържани 6102 фалшиви текстилни изделия

На граничния пункт "Капитан Андреево" са задържани 6102 фалшиви текстилни изделия, парфюми, чанти и аксесоари. Стоката е открита при проверка на автобус, с турска регистрация, влизащ в страната от Турция.  В хода на проверката е установено, че стоките са собственост на един от пътниците. За първите шест месеца на тази година на Капитан..

публикувано на 16.07.18 в 13:17