Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протест на граждани няма да правят проучвания за кариера край Белоградчик

Снимка: БГНЕС
След протест на граждани срещу разкриването на кариера за строителни материали в района на Белоградчишките скали, от фирмата, която имаше намерения да извърши проучването за добив, се оттеглиха.
Срещу разрешението за проучване възрази и Общинският съвет, а кметът на Белоградчик изпрати жалба до Върховния административен съд.

Опасенията на жителите на общината бяха, че проучването и евентуалното разкриване на кариера за добив на подземни богатства ще попречи на туризма и ще замърси района. Теренът в землищата на селата Чифлик и Праужда попада в защитени зони, заради което от Общината оспорваха разрешителното.
От фирмата, която имаше намерение да извърши проучването, вече са уведомили Общината, че се отказват, каза кметът Борис Николов:
Получихме именно това писмо, където се известява и Министерство на енергетиката за отказа му от по-нататъшни действия по това разрешение.

Жалбата на Общината до Върховния административен съд ще бъде оттеглена, когато се получи официално писмо от Министерството на енергетиката, че фирмата се отказва от проучването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна