Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Кацарова: Кармен е женският образ на Дон Жуан - една мистерия

Веселина Кацарова

Една от най-популярните опери на Жорж Бизе - „Кармен”,  е изборът на Държавна опера - Стара Загора за второто издание на „Опера на стадиона“. Грандиозната продукция ще бъде представена на 6 юли от 21.00 часа на огромна сцена на стадион „Берое“.

А ролята на Кармен ще изпълнява една от големите ни оперни певици - живеещата в Цюрих Веселина Кацарова. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев, режисьор е Огнян Драганов. Сценографията е подготвена и адаптирана от Тодор Демеров.

На световното мецосопрано ще партнират Калуди Калудов в ролята на Дон Хозе, Цветелина Василева - в ролята на Микаела, и френският баритон Сирил Ровери - в ролята на тореадора Ескамилио.

"Кармен може да изпее всеки - от сопрано, от мецосопрано, но е важно каква е интерпретацията. За мен Кармен е една еманципирана жена. Мисля, че Бизе взема като цигани тези протагонисти, за да няма скандал. Това е либретото на операта. И понеже с годините Кармен се превърна в клише - деколте, червена роза, винаги е едно и също. Това не е Кармен - еротиката не е само деколте", сподели Веселина Кацарова пред Лили Големинова.

Още за интерпретацията на ролята  - чуйте в прикачения файл!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени