Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни пожари вилнеят в Гърция

Жертви няма, но изгоряха къщи, хората се спасяваха по море с лодки

| обновено на 03.07.17 в 19:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е обхваната от огромни пожари. Високите температури и силният вятър превърнаха една небрежност при боравене с открит огън в мащабен пожар в област Лакония. Няма жертви, но хората от няколко села сами напуснаха домовете си и се спасяваха в морето с лодки и частни яхти. Изгоряха къщи и мащабни масиви от маслинови дървета. Отново и отново се разпалват вече загасени огнища. Гасят огнената стихия по въздух и суша. Включиха се няколко хеликоптера и самолети. В помощ на пожарникарите са и много доброволци.

От Гражданска защита предупреждават, че има пълна забрана за палене на огън в близост до гори. Днешният и утрешният ден са изключително опасни за разпространение на пожари, предупреждават властите.

Днешният ден е от най-трудните в последните години.След високите температури от днес духа силен вятър, което засилва риска от бързо разпространяване на огъня, заяви за медиите началникът на Гражданска защита Янис Капакис.

Кметът на най-пострадалото село Мани обвини противопожарна охрана в закъсняла реакция: Огънят просто достигна до морето и това ни спаси от пълно унищожение.

Поради високия риск от пожари дори има горски райони, в които от днес е напълно забранено да се влиза. Информацията е пусната на няколко езика за туристите в цяла Гърция.

Прокуратурата разследва причините за пожарите на различни места в Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна