Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Лазаров: Радикализацията на гетата е бомба със закъснител

Светлозар Лазаров
Снимка: БГНЕС

В момента в гетата имаме една циганизация, последваща ислямизация, с всички предпоставки за радикализация на циганските гета и това е пряка заплаха за националната сигурност на страната. Това мнение изрази в предаването "12+3" Светлозар Лазаров, бивш главен секретар на МВР и настоящ главен координатор на партия "Атака":

Този процес на ислямизация и радикализация е бомба със закъснител, която поставя вече тези конфликти на съвсем друга плоскост.

Определяйки ситуацията в ромските гета като доста напрегната, Лазаров припомни: 

В началото на Прехода, след деиндустриализацията на държавата, имаше по-незначителни случаи на битова престъпност. Впоследствие развиха по-сериозна криминална дейност, а на по-късен етап се създадоха и първите организирани престъпни групи, включиха се и в трансграничната организирана престъпност. Престъпност, която се развива на кланова, родова основа в затворена система, която в определени периоди воюваше и помежду си. На по-късен етап ситуацията в гетата се маргинализира.

Конфликтите между ромските гета и останалата част от българското население ще стават все по-ожесточени, прогнозира Светлозар Лазаров, според когото има предпоставки за пренасянето им на верска основа.

Според Лазаров при т.нар. "интеграция на ромите" са били пренесени всички недъзи на ЕС, защото в Европа, по думите му, няма нито интегриран турчин, нито интегриран арабин, нито интегриран циганин.

Лазаров коментира и полицейския протест, заявен за професионалния празник на полицаите на 5-и юли с искания за по-добро заплащане, нови униформи и нов закон за МВР: 

Аз съм убеден, че ако се развие диалог между ръководството на министерството и служителите - с ясна пътна карта, с необходимото доверие, ще се постигне съответния баланс. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени