Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Джумалиева: Преписките в КЗД по етнически признак не са преобладаващи

Ана Джумалиева
Снимка: БГНЕС

Подадените за 2016-а година в Комисията за защита от дискриминация жалби и сигнали са 1192, 368 са образуваните преписки, а постановените решения на Комисията са рекорден брой – 510. Това съобщи в предаването "12+3" доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Преписките по етнически признак не са преобладаващи, уточни тя относно твърденията, че се обръща тенденцията в дискриминацията на етнически принцип у нас и че все по-често българи се жалват, че са поставени в неравностойно положение спрямо ромите.

Доминират преписките за дискриминация по лично положение, възраст, обществено положение. Дискриминацията по етническа принадлежност заема пето място.

Дискриминацията при упражняване на правото на труд е сред водещите теми на Комисията. Други проблематични сфера са здравеопазването и образованието, посочи доц. Джумалиева.

В коментар по темата за етническите сблъсъци в Асеновград Ана Джумалиева изтъкна:

За толернтността е важно не само държавните органи и властите да предприемат мерки. Тук е важно цялото общество, неправителственият сектор също да работи за толерантност в нашето общество. Отделният гражданин също да притежава чувствителността към това, което се случва. 

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!