Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на петрола за осма поредна сесия на търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните фючърси поскъпват за осма поредна сесия на търговия в резултат на слабостта на щатския долар на валутния пазар и след данни, показващи първо намаляване на броя на разработваните сондажи в САЩ от 24 седмици насам.

В петък вечерта компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете, че броят на действащите американски петролни сондажи се понижи през последната седмица до 756 от 758 броя седмица по-рано. Това представлява първо понижение на активните сондажи след 23 поредни седмици на повишение и след като седмица по-рано техният брой достигна най-високо ниво от повече от две години насам (от април 2015 година). В същото време Енергийната информационна администрация на САЩ отчете намаляване на производство на американски суров петрол с 24 хил. барела на ден за пръв път от началото на годината.

Това, както и солидната обезценка на долара през последните дни до 9-месечни дъна спрямо останалите шест основни валути, допринесе за добър отскок на петролните фючърси през миналата седмица, като тези на американския лек суров петрол се повишиха със 7%, а на петрола сорт брент - с 5,2%.

В началото на днешната търговия фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с нови 0,8% към 46,44 долара за барел, а на петрола сорт брент - с 0,6% към 49,15 долара за барел.

Въпреки солидния ценови скок през миналата седмица, петролните фючърси се търгуват с около 14% под техните нива от началото на годината, като това се оказа техния най-солиден спад през първите шест месеца от близо две десетилетия насам.

На този етап възходящото ценово движение изглежда ограничено с оглед на оставащия в сила проблем със сръхпредлагането на ценната енергийна суровина. Според редица анализатори настоящите производствени нива на ОПЕК няма да успеят да елиминират напълно прекомерно големите складови запаси до края на годината. Проучване на Ройтерс показва, че петролните добиви на картела дори са нараснали през юни с 280 хил. барела на ден до 32,72 млн. барела дневно въпреки поетия ангажимент за съкращаване на производство с около 1,4 млн. барела. В същото време, макар и леко намален, броят на активните петролни сондажи в САЩ остава над два пъти по-голям, отколкото точно преди година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна