Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемметров лазерен Граал тази вечер в "Парсифал"

Снимка: архив

Седемметров лазерен Граал увенчава първата у нас постановка на операта "Парсифал" от Вагнер, чиято премиера е тази вечер в Софийската опера и балет. Свещеният Граал - символ на жизнената енергия, ще бъде представен по още един начин, който засега е тайна. Копието - с което е прободен Христос, е другият основен символ в спектакъла. Между зрелищните атракции е и сто квадратни метра надуваема възглавница - царството на любовта, символ на лъст и страст. Възглавницата постоянно се пълни с въздух и се образуват вълни, а артистите играят и пеят върху този надуваем под.

Спектакълът е шест часа, с два антракта, а подготовката е започнала преди година. Артистите репетират по 12 часа всеки ден, включително в събота и неделя. Някои се шегуват, че сега вече разбират произведението. Получили са и първите признания за труда си - на открити репетиции посетители от Германия казали, че не са чували дори германци да пеят на такъв немски.

В главните роли са Костадин Андреев и Мартин Илиев - Парсифал, Радостина Николаева и Гергана Русекова - Кундри, Ангел Христов и Николай Петров - Гурнеманц, Атанас Младенов - Амфортас, Бисер Георгиев и Веселин Михайлов - Клингзор, Петър Бучков - Титурел.

Гнездо на братство, смирение, любов към ближния, целомъдрие, втъкани в музика, която звучи неземно, мистична драма, тайнство, в което се сливат душите на рицарите, търсещи Свещения Граал - така режисьорът определя "Парсифал", наречена от Вагнер сценична мистерия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна