Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люба Батембергска: С новите устройствени планове цялото Черноморие ще бъде законно застроено

Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма обсъжда промени в Закона за устройството на Черноморието, с които плажовете да се групират по функционалност и характеристики, от които ще зависят начините за използването им. Обмисля се индивидуалните характеристики на съответния плаж да предопределят размера на концесионното плащане, цените на плажните принадлежности и на плажните услуги. Дефинирани са 4 основни групи морски плажове. Проектът за категоризацията на плажовете е от миналата година и сега се представя отново.

Неотдавна природозащитници предложиха, за да бъде опазена от застрояване територията около плажове като Иракли, Корал и Карадере, да има еднокилометрова зона непосредствено зад плажовете, в която да се забранят строителни дейности.

В предаването "Хоризонт до обед" Люба Батембергска от групата "Да спасим Карадере" обясни:

Хубаво е да се говори не само за тези три местности. Когато въведохме категорията "природосъобразен туризъм" идеята беше този списък да се разшири с други подобни места, защото законът дава възможност за по-голяма грижа за плажове, които нямат концесионери. Такава нужда има например и плажът Дуранкулак.

Батембергска припочни проучване на "Галъп", според което 85 на сто от запитаните са "за" специални мерки за защита на останалите незастроени местности, а 82% подкрепят забраната за строителство на километър зад плажната ивица за природосъобразен туризъм.

След като министерството направи първата стъпка с въвеждането на тези плажове за природосъобразен туризъм, тя трябва да се довърши, подчерта Люба Батембергска и предупреди:

Ако сега не направим нещо за защита на незастроените местности, след няколко години те ще бъдат законно застроени... Ако сега не се направи нещо, с новите общи устройствени планове ще може да се застрои законно цялото Черноморие и ще бъдат узаконени допусканите през годините нарушения.

Цялото интервю на Валерия Николова с Люба Батембергска чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени