Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП: Големите корпорации да отчитат данъците си във всяка държава от ЕС, в която развиват дейност

Текстът на законопроекта, свързан с въвеждането на тази мярка, беше върнат за доразглеждане в компетентните комисии, преди ЕП да пристъпи към преговори с правителствата относно реформата за данъчна прозрачност

Евродепутатите поискаха от големите корпорации задължително да отчитат своите данъци във всяка държава от ЕС, в която развиват дейност. Позицията беше одобрена 534 гласа "за" срещу 98 гласа "против". 

След редица дискусии между партиите колко точно да са стриктни новите изисквания беше решено текстът на законопроекта да бъде върнат за доразглеждане в компетентните комисии преди ЕП да пристъпи към преговори с правителствата относно реформата за данъчна прозрачност. Според мнозинството бъдещата система за публична данъчна информация трябва да важи за всяка компания с годишен оборот от над 750 млн. евро, както и за нейните филиали или дъщерни дружества. 

Всяко евро неплатени данъци на мултинационалните корпорации представлява едно евро в повече, което се плаща от физическите лица, коментира докладчикът от социалистите Юг Байе:

Една американска или азиатска корпорация, която има филиал в Европа, трябва да публикува точно същите данни, както и европейските фирми. Не познавам такава мултинационална компания с оборот от 750 милиона евро, която би се лишила от 500 милиона потребители на европейския пазар. Иска ми се никога повече да няма данъчни скандали, които да приписваме на политическия елит.

По данни на ЕК успешното прикриване на обороти и облагаема печалба пред различните данъчни власти в момента струва на страните от ЕС между 50-70 милиарда евро годишно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!