Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Слънчев джаз+ тази неделя:

Между стиловете от различни брегове

Няколко танга, внукът на Жобим гостува на Джон Пицарели, нова продукция на Юн Сун На, Джейкъб Колиър и Дафер Юсеф, най-доброто от Пат Матини, Ян Гарбарек с Трилок Гурту

Вторият юлски брой на предаването продължава темата за мостовете между стиловете от различни брегове.
Джаз-идиомът е водещ в няколко танга. Освен триото с име на танго - Малена и по-скоро близките им до оригинала Volver и Vuelvo al Sur, слушаме и две авторски танга. Първото е на китариста Ференц Шнетбергер - Orange Tango от тазгодишния му албум Титок.
Преди него слушаме концертен запис на Чарли Хейдън и Гонсало Рубалкаба като сайдмени на Ришар Галиано в неговото Танго за Клод (Нугаро), написано на базата на Либертанго на Пиацола.
Пиацола, но с по-северен прочит предлага басистът на напусналия ни без време Йосбьорн Свенсон. Става дума за Дан Берглунд и групата му Тонбрукет и тяхната Полка Обливион. Отново те изпълняват посветената на Йосбьорн Song for E, а Ииро Рантала дава концертна версия на един от хитовете на Йосбьорн Свенсон трио, Dodge the Dodo.
Внукът на Жобим гостува на китариста Джон Пицарели в проекта му, посветен на половинвековната история на Албума на Жобим със Синатра, където за пръв и единствен път американският круунър изписва на обложката трите си имена, за да не е по-назад от Маестро Соберано.  Брегове, срещи с приятели и нови имена и най-вече музика, която рядко ще откриете другаде. Новата продукция на Юн Сун На, Джейкъб Колиър и Дафер Юсеф, както и най-доброто от Пат Матини, Ян Гарбарек с Трилок Гурту.

Нощта е млада!

Приятно слушане

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени