Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи ще обжалват в съда спирането на тирове през почивните дни

Предстои последна среща на превозвачите с МРРБ за новите ограничения за тежките камиони в пикови часове

Снимка: БГНЕС

Превозвачи ще обжалват в съда спирането на тирове през почивните дни. Днес е последната среща между представителите на регионалното министерство и професионалните шофьори във връзка с ограничението по магистралите в най-натоварените часове през лятото. Предвижда се забраната да влезе в сила в края на седмицата. 

Според заместник-председателя на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов, липсва мотив за пренатовареност на движението. 


Превозвачите искат едномесечен срок, за да има обществено обсъждане на заповедта, но тезата на министерството е, че обсъждането с тях е въпрос на добра воля и те не са задължени да съгласуват по този начин – с подобен тип обсъждане, актуализацията на вече съществуващата заповед, защото ограничения за движението на ТИР-овете и сега има.  

Заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи подчерта в предаването "Преди всички", че смята действията на министерството за незаконосъобразни:

Това, че някой е длъжен да сложи на обсъждане тази заповед – това законът го изисква, а не ние. Така че нека господата да погледнат, въпреки че тази заповед така са я направили, че е с предварително изпълнение. Тоест ако искаме ние да я обжалваме – нека да си я обжалваме, тя ще действа.

Според него няма ясни мотиви и конкретни данни, с които да се обосновава въвеждането на мярката: 

Ако видите проектозаповедта, ще се учудите и ще помислите, че мотивите, които са изписани в нея, са форсмажори – опазване имуществото на граждани, национална сигурност и всичко друго, но не и някакъв мотив като пренатовареност на магистрали или нещо друго.

Така че просто, мотивите, които поискахме ние, за да се промени тази заповед, никой не успя да ни каже.

Второто, което искам да кажа, което е още по съществено – никой не говори за опазване на живота на шофьорите и къде ще спират тези камиони.  

Не са представени и ясни данни, които да доказват пренатовареност на движението, посочи Лалов:

Няма нито един мотив, който да казва – проблемът тук е такъв или такъв, или такъв. Имаме данни от преброявания, имаме данни от катастрофи – имаме данни от това, имаме данни от онова….Въобще никакви конкретни данни, нищо не се слага на масата, а човек като отиде на едни разговори, за мен трябва да е подготвен.

Ние днес в 16.30 ще сме в Министерството на регионалното развитие за последен разговор, но не виждам нещата да тръгват в една положителна посока, посочи още Лалов.

Цялото интервю със зам.-председателя на Сдружението на българските превозвачи чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени