Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединените патриоти предлагат 10-годишна давност за дълговете на граждани

Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната група на "Обединени патриоти" внесоха проект за промени в Гражданския процесуален кодекс. 

Едно от измененията въвежда 10-годишна давност за дълговете на граждани. Предстои проектът да бъде обсъден в пленарна зала. 
Патриотите са убедени, че с измененията ще защитят правата на клиентите от произвола на банки и частни съдебни изпълнители. Според депутата Искрен Веселинов с десетгодишната абсолютна давност за вземания се премахва категорията "вечен длъжник":
Тоест, тези хора, които най-вече в момента на кризата се оказаха с разпродадено имущество и въпреки това кредиторите са неудовлетворени, най-вече банки, тъй като имуществото им беше продадено на много по-ниска стойност от тази, на която са го придобили, да имат един ясен житейски хоризонт, в който ще дължат нещо и след това животът им да може да тръгне по нормалния начин. Друг важен момент е възможността да се обжалват оценките на съдия-изпълнителя. Задължението на съдия-изпълнителите е да продават имущество след задължителна експертна оценка, тъй като в момента много от тях злоупотребяват с възможността да обявят на изключително ниска цена имуществото на длъжника на публична продан и с определени схеми, то да бъде закупено от подходящите хора.

Спира се и възможността банките да вадят изпълнителни листове на база на извлечения от собствените си счетоводни документи, както и да се възползват от незабавно производство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени