Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на петролните цени, след като Русия отхвърли възможността за по-нататъшно съкращаване на производството

Петролните фючърси се понижават в сряда с близо 1%, прекъсвайки поредицата от осем сесии на непрекъснат растеж, след като Русия изключи възможността за каквото и да е допълнително съкращаване на производството над това, което вече е договорено с ОПЕК.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се понижават с 1,25% към 46,52 долара за барел, като са на път да регистрират загуба за пръв път от девет поредни дни на търговия. В понеделник те поскъпнаха за осма поредна сесия на търговия, отбелязвайки най-продължителен непрекъснат растеж от януари 2010 година насам, когато петролът поскъпна за 10 поредни дни.

Във връзка с на Деня на независимостта в САЩ във вторник петролният пазар, подобно на пазарите на акции на "Уолстрийт", беше в официална почивка, като в началото на търговията в сряда фючърсите на американския лек суров петрол опитаха задълбочаване на растеж до едномесечен връх от 47,32 долара за барел, преди обаче да обърнат посоката на движение.

По същото време и фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през септември поскъпнаха първоначално към 49,84 долара за барел, след което последваха продажби, които доведоха до тяхно понижение с 1,05% към 49,15 долара за барел.

Един от мотивите за днешното обръщане на доста устойчивата през последните дни възходяща посока беше информация на агенция "Блумбърг", според която Русия е заявила ясно, че е против идеята за по-нататъшни рестрикции при добивите на петрол над тези, които вече бяха договорени със страните-членки на ОПЕК. През месец май ОПЕК и други водещи производители като Русия се договориха да удължат до края на март 2018 година постигнатото шест месец по-рано споразумение за съкращаване на производството с около 1,8 млн. барела на ден.

След като цените на черното злато се сринаха рязко през първите седмици на юни обратно под техните нива от преди споразумението на ОПЕК от ноември 2016 година, последва трайно тяхно повишение с близо 12% от дъната, достигнати на 21-ви юни, на фона на засилващи се спекулации, че основните производители могат да разширят действието на постигната сделка и дори да задълбочат съкращаването на добивите. Но според агенция "Блумбърг", която се позовава на руски правителствени източници, властите в Москва смятат, че всяко едно по-нататъшно ограничаване на производството може да изпрати погрешно послание към пазарите и да доведе до предположения, че настоящото споразумение не е достатъчно.

За днешното намаляване на петролните цени влияние оказва и предпазливото поскъпване на щатския долар, след като той беше подложен на агресивни продажби седмица по-рано. По-силният долар по принцип отслабва желанието за инвестиции в доларово деноминирани суровини като петрола и обратното – понижение на щатската валута благоприятства цените на черното злато.

В същото време данни на агенция Thomson Reuters показват, че износът на петрол от ОПЕК се е повишил през юни за втори пореден месец. Експортът на картела е достигнал 25,92 млн. барела на ден, или скок с 450 хил. барела спрямо месец май и с 1,9 млн. барела над износа година по-рано. Това нарастване на износа е факт въпреки ангажимента за съкращаване на производството и се дължи най-вече на увеличаването на петролния експорт от страна на Нигерия и Либия, които бяха изключени от споразумението в рамките на ОПЕК.

Агенция Ройтес цитира изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, който предупреди, че нарастването на добивите от страна на ключови производители като Либия и Нигерия може да навреди на очакванията, че петролният пазар ще постигне по-добър баланс между търсене и предлагане през втората половина на настоящата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени