Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ: Такса смет да се определя според изхвърленото количество битови отпадъци

Снимка: БГНЕС
Министерството на финансите предлага от 2019 година такса смет да се определя според изхвърленото количество битови отпадъци, а не според данъчната оценка на имота. 

Предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси бяха разгледани в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Поправките ще гарантират, че замърсителят плаща, принцип, заложен в европейските директиви, обясни заместник-министърът на финансите Бойко АтанасовВодещо при определяне на такса битови отпадъци ще бъде количеството. Ако общината избере друга основа за формиране на данъка, ще трябва да я мотивира.

Основите са три – индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез и с определена вместимост количество битови отпадъци определено, съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събирането на битовите отпадъци и чистотата на тяхното транспортиране и брой ползватели на услугата в имота.

От години бизнесът настоява такса смет да се определя според количеството отпадъци. Бързото въвеждане ще дисциплинира гражданите и фирмите, смята Цветан Симеонов от Търговско-промишлената палата.

Най-важното е, че се прави, надяваме се, решителна и необратима стъпка към принципа замърсителят да плаща.

Александър Загоров от КТ "Подкрепа" коментира, че промените трябва да бъдат по-прецизни, за да не доведат до напрежение.

Между тези, които отделят битови отпадъци, нито си оставят торбичките такива, каквито са им дадени, а другите си оставят торбичките, каквито са си взели отнякъде.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени