Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите подкрепиха единодушно четирите законопроекта за промени в ГПК

Промените улесняват длъжниците и ограничават правомощията на ЧСИ-тата, банките и монополите

| обновено на 07.07.17 в 11:18
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Единодушно депутатите подкрепиха четирите законопроекта за промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които улесняват длъжниците и ограничават правомощията на ЧСИ-тата, банките и монополите.

С промените се въвежда десетгодишна абсолютна погасителна давност за физическите лица, с което ще се премахнат т.нар. "вечни длъжници". Друга промяна предвижда сборът от таксите за принудително събиране на дълг от ЧСИ-тата да не надвишава размера на дълга.

С промяна в ГПК се предлага длъжникът да има право да подава жалба, с което да спира изпълнителния процес, а банките да нямат право да издават заповед за незабавно изпълнение. Предложение предвижда длъжникът да се търси най-малко три пъти, като веднъж това става в почивен ден, както и да бъде издирван чрез работодателя. В съдебното решение да се посочва и банкова сметка, за да може длъжникът да се издължава, без да се стига до изпълнително производство.

Предстои второ четене на промените, преди те да бъдат одобрени окончателно.

Омбудсманът Мая Манолова предупреди:

Дяволът е скрит в детайлите, така че аз много внимателно ще следя работата по законопроектите между първо и второ четене. Много се надявам, че между първо и второ четене неговите основни моменти няма да бъдат променени, както вече се е случвало, защото, когато се отстоява справедливостта, недоволни няма, а успеха е за всички.

Във времето за парламентарен контрол след 11.00 ч. на депутатски питания ще отговарят премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева и десет министри. Само към регионалния министър Николай Нанков има 24 въпроса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна