Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските акции след подновен спад на петролните цени

Европейските фондови борси се намират под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия с оглед на засилващите се инвеститорски притеснения за предстоящ край на ултра разхлабената парична и лихвена политика в световен план. Днешният подновен спад на петролните цени с над 2% пък допринася за понижение на акциите на енергийните компании.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,4%, след като вчера загуби 0,7% от стойността си, достигайки 11-седмично дъно като реакция на оповестените през последните дни стенограми от последните заседания на Фед и на ЕЦБ, проведени през юни, които подсилиха опасенията сред търговци и инвеститори, че ерата на политиките на "евтини пари" след световната финансова и икономическа криза, е вече към своя край.

Вчерашните протоколи от юнското заседание на ЕЦБ показаха, че централната банка има намерение да се откаже от досегашния си ангажимент да увеличи програмата си за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения", ако това е необходимо. Това доведе до солиден ръст на доходността на еврооблигации и по-специално на немските книжа, като днес доходността на 10-годишните облигации на Германия нараства към нов 18-месечен връх от около 0,58%, което е негативен фактор за поведението на европейските пазари на акции с оглед и на поскъпването на еврото обратно над 1,1400 долара.

В сряда вечерта пък беше оповестена стенограма от юнското заседание на Федералния резерв, която разкри, че Централната банка на САЩ обмисля да стартира в скоро време процес на намаляване на огромния си финансов баланс от 4,5 трлн. долара, натрупан по време на финансовата криза чрез американските програми за "количествени улеснения". Някои от американските централни банкери дори настояват тази процедура да стартира още през септември.

Днешното напрежение на борсите на стария континент е провокирано и от солиден спад на петролните фючърси с около 2,5%, което води до понижение с 1% на общия Stoxx Europe 600 Oil & Gas index, включващ компании от петролния и бизнеса с природен газ. Акциите на петролната компания Tullow Oil се понижават с 2,16%, на испанската Repsol - с 1,58% и на компанията за петролни услуги Petrofac Ltd. - с 2,82%.

Банковите акции също са сред тези, които губят позиции през днешната търговия, като акциите на Barlays се понижават с 0,8%, на Banco Santander - с 1,29%, на Deutsche Bank - с 0,77% и на  Société Générale - с 0,6%.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,2%, а френският CAC40 - с 0,27%, въпреки силни данни за индустриалното производство в Германия и във Франция през месец май.

Британският фондов индекс FTSE100 пък парира първоначалното си сутрешно низходящо движение и вече опита предпазливо повишение с 0,1% като реакция на днешен спад на британската лира в резултат на слаби данни за индустриалното производството и за търговски баланс на Великобритания.

Търговията на стария континент обаче е като цяло предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на важните данни за пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през юни (от 15:30ч.). Геополитическите напрежения, свързани най-вече със Северна Корея и предстоящата през уикенда среща на лидерите на Г-20 в Хамбург, Германия, също остават на фокуса на вниманието на финансовите пазари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени