Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София няма постоянен фермерски пазар, но продукти сега могат да се намерят пред земеделското министерство

Снимка: БГНЕС


От години у нас е публична тайна, че на пазарите властват прекупвачи, а не производители. Прекупвачите диктуват цените и вода на стоките, които се търгуват. Много често продуктите са от борсите е от някоя съседна държава. Единственият начин този проблем да бъде решен е чрез т. нар фермерски пазар, където се продава храна от производители. Постоянни фермерски пазари има в почти всички европейски столици, само в София те се случват само понякога и почти винаги на различни места.

Фермерски фестивал ще има всяка седмица, в сряда, до края на октомври пред Министерството на земеделието. Той е фестивал, защото това е единственият начин производителите на автентична храна да достигнат до потребителите, без да нарушават наредбите. Според документите не може да става дума за пазар, защото не отговаря на куп административни изисквания. Въпреки това организаторите се грижат достъпа до фестивала на прекупвачи да е забранен, казва Стоилко Апостолов от "Биоселена":

Има външна сертифицираща фирма, която да контролира спазването, за да гарантираме на хората, че това наистина са фермерски продукти. Тези, които имат сертификат за биопроизводство е ясно, но за всички останали трябва да имаме някакъв допълнителен контрол, за да сме сигурни.

За да сте сигурни, е стоката е фермерска, имате право да поискате документи от производителя. На щандовете може да се намери кашкавал , сирене, плодове, зеленчуци, охладено месо, вино. Купувачи има, макар че някои от цените са доста по-сериозни от тези в супермаркета:

Аз мисля, че цените не са толкова високи. Млечните продукти са си на една нормална цена, казва потребител.

Отговор на въпроса защо в София няма постоянен фермерски пазар няма. Знае се само, че вече 3 години преписката в това искане се прехвърля от бюро на бюро в администрацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени