Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво си говориха Тръмп и Путин на срещата в Хамбург, продължила цели 2 часа и 15 минути

ООН приветства постигнатото между САЩ и Русия споразумение за примирие в Югозападна Сирия

| обновено на 08.07.17 в 09:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата между американския и руския президент в Хамбург вчера е продължила значително по-дълго от предвиденото и дори намесата на  първата дама на САЩ Мелания Тръмп не е успяла да попречи на това. Тази подробност от първия разговор "очи в очи" между Доналд Тръмп и Владимир Путин разкрива американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Той разказа снощи, че на няколко пъти се опитал да напомни за напредващото време, но двамата президенти разговаряли 2 часа и 15 минути, далеч повече от планираните 35 минути. Една от причините е, че е имало много неща, които да обсъдят. В опита си да ускорят разговора от американската делегация изпратили при събеседниците Мелания Тръмп, но и тя не е повлияла за прекратяване на срещата.

Както БНР съобщи вчера, две са основните точки, по които е постигнат резултат. Двете страни подготвят споразумение за ненамеса във вътрешните си работи. От утре започва прекратяване на огъня в Югозападна Сирия. Доналд Тръмп и Владимир Путин се разбраха също да избягват намеса във вътрешните работи на двете страни.

Договореното между САЩ и Русия, с участието и на Йордания, примирие в Югозападна Сирия е първа стъпка към по-комплексно и солидно споразумение за деескалация в района, заяви междувременно представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Възможно е американската страна да изпрати свои наблюдатели, които да следят за спазването му. Целта е да се упражни влияние върху всички страни в конфликта, за да спрат бойните действия и по същество конфликтът да се замрази, добави източникът на Ройтерс.

По проблемът със севернокорейската ядрена и ракетна програма Вашингтон и Москва тепърва ще сближават позициите си.

От своя страна ООН реагира с ентусиазъм на постигнатото между САЩ и Русия споразумение за примирие в Югозападна Сирия.

Стефан Дюжарик,  говорител на генералния секретар на организацията,  заяви, че обявеното споразумение ще бъде проучено. ООН обаче приветства всяка договореност, която води до подобряване на условията за сирийския народ и придава положителна динамика преди женевските преговори.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в перспектива американско-руското сътрудничество може да се разшири и върху други райони на Сирия. Според източник от Държавния департамент примирието е първа стъпка към по-комплексно и солидно споразумение за деескалация в Югозападна Сирия.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени