Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове за климата пречат на договарянето на заключително комюнике от Г-20

Ангела Меркел и Доналд Тръмп в началото на втория ден от Г-20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговарящите на срещата на Г-20 работят по финална версия на заключителното комюнике от срещата, като климатичните промени остават единственият неразрешен въпрос. Те са работили цяла нощ, за да бъде постигнат компромис за текста, който трябва да бъде публикуван по-късно днес. Договорена е обща позиция за търговията, като всички страни са обещали да се противопоставят на протекционизма, заяви рано тази сутрин за Ройтерс представител на ЕС.

Настоящата версия на заключителния документ признава отхвърлянето на Парижкото споразумение за климата от страна на американския президент Доналд Тръмп. Целта на договора от Париж е да се ограничи увеличаването на температурите. САЩ обаче настояват също да се посочи, трябва да се помага на страните, за да имат достъп до изкопаеми горива като въглища и петрол. Мнозинството от останалите държави на Г-20 обаче не желаят да бъдат свързани с подобен ангажимент.

Безизходицата в преговорите показва разделението на срещата на върха, коментира Би Би Си. Под мотото "Америка на първо място" Доналд Тръмп отхвърля колективния ангажимент за борба с глобалното затопляне, а за останалите страни все още е предизвикателство да свикнат с новите обстоятелства.

Г-20 е групата на 19-те държави с най-големи икономики в света и Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!