Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Макавеева: Всички институции носят отговорност за интеграцията на ромите по места

Представители на протестиращите срещу ромското насилие в Асеновград се срещат днес с вицепремиера Валери Симеонов

| обновено на 10.07.17 в 08:06
Снимка: БГНЕС

Всички институции както на национално, така и на местно ниво, носят отговорност за интеграция на ромите по места. Това обясни в предаването ни "Преди всички" директорът на Асоциация "Интегро" Лилия Макавеева, която е и национален ръководител на европейската програма "Ромакт":
 

Ако те не си знаят тези отговорности, инциденти като в Асеновград, сега Смолян, после и в Бяла, ще стават все по-чести. Аз се опасявам, че няма да излезем скоро от ситуацията, в която сме в момента. Ако някой си мисли, че нещата ще отшумят от само себе си – няма да стане, защото хората в ромските квартали също са под напрежение и се страхуват, очакват нападения… Някой трябва наистина да вземе под внимание, че е запалена искрица, която може и да пламне в пожар.

Предприетите спешни мерки, предизвикани от нападенията над спортистите в Асеновград и пред дискотеките в Бяла, единствено ще тушират напрежението, добави Макавеева:

А на нас ни трябват дългосрочни политики, които да се правят наистина. Всяка една община, с участието на самите роми от съответните квартали, няма възможност за прилагане на единен подход навсякъде в цяла България, защото проблемите наистина са различни. Нужно е разбиране и диалог. Това, което прави кметът на Асеновград, е много добро в момента. Така трябва да се подходи, но въпросът е да се продължи след това.

Представители на протестиращите вече втора седмица срещу ромското насилие в Асеновград ще разговарят в София с вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На срещата се очаква да бъдат обсъдени исканията на гражданите за справедливи наказания за нападенията над младежи от местния отбор по кану-каяк и за повече ред в ромската махала. Те ще му предадат декларация, която прочетоха снощи на поредния масов протест.

Снимка

По-късно през деня кметът на Асеновград Емил Караиванов организира национална кръгла маса за реална политика по проблемите на ромския етнос и ефективната му интеграция. Поканени са представители на правителството и местните власти, както и депутати, и омбудсманът Мая Манолова

От център "Амалипе" също организират конференция за междуетническото напрежение след случилото се в Асеновград и опасността да се пренесе и на други места в страната.

На снощния протест недоволните заплашиха, че ще настояват за оставката на представители на местната власт, ако няма реална промяна и гарантиране на обществената сигурност. Те прочетоха и декларация, в която изложиха своите искания.

Гражданите настояха държавата да увеличи числения състав на полицейските сили в града, да въдвори ред в махала "Лозница" чрез изселване на незаконно живеещите, да събори незаконните им постройки:

Ако посочените действия не бъдат предприети незабавно, ще организираме протести с искане на оставки както на кмета, така и на целия Общински съвет, беше заявено на протеста.

Интервюто на Лора Търколева с Лилия Макавеева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна