Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е третият по големина потребител на Фонда за стратегически инвестиции по „Плана Юнкер“

Юрки Катайнен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е третият по големина потребител на Фонда за стратегически инвестиции по „Плана Юнкер“ за растеж и работни места, заяви за БНР заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен. На среща с журналисти в Брюксел той предупреди, че страните от Централна и Източна Европа трябва да се подготвят за повече финансови инструменти, отколкото безвъзмездни помощи по кохезионната политика в следващия 7-годишен бюджет на ЕС.

24,8 милиона евро допълнителни инвестиции са мобилизирани през последните месеци у нас чрез партньорството с българските частни банки, които дават нисколихвени заеми за рискови иновационни проекти, по данни на Еврокомисията, каза Катайнен:

Благодарение на Европейския фонд за стратегически инвестиции, българските банки могат повече да финансират малките и средни фирми, които са гръбнака на икономиката в България.

Очаква се до края на програмата България да привлече почти половин милиард евро допълнително от частния сектор, но Юрки Катайнен призова директорите на компании за повече активност:

Ако не можете да си набавите финансиране от свободния пазар, винаги можете да се свържете с ЕИБ, както и с откритото консултантско звено в България, така че българските фирми не се нуждаят от одобрението на централните власти, за да се възползват от Фонда.

Заместик-председателят на ЕК потвърди, че вероятно в следващия бюджет ще се намали делът на безлихвените еврофондове за сближаване и част от тях ще бъдат заменени с финансови инструменти по модела на инвестиционния план:

Грантовете ще се запазят, играейки важна роля в кохезионната политика. Но за страните е по-добре още от сега да се упражняват в употребата на финансови инструменти, защото те ще играят по-голяма роля в бъдеще. И който е най-бърз, той ще се възползва максимално.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна