Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната комисия за НДК ще изслуша Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Боил Банов

Атанас Костадинов: Във всеки елемент или във всяка фаза на този проект има достатъчно компрометиращи и неясни, странни неща

| обновено на 11.07.17 в 09:30
Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов ще бъдат изслушани във временната парламентарна комисия за Националния дворец на културата.

Комисията беше създадена по инициатива на БСП и целта ѝ е да установи фактите и обстоятелства при разходването на средствата, предоставени целево на НДК за подготовка на председателството. Председателят на комисията Диана Йорданова от ГЕРБ обясни, че вицепремиерът Томислав Дончев ще бъде изслушан, защото по негово време е станало първото увеличаване на капитала на НДК. Засега не е предвидено изслушване на бившия изпълнителен директор на двореца Мирослав Боршош.

Комисията беше създадена на 29 юни за срок от един месец. Миналата седмица членовете ѝ приеха вътрешни правила и пътна карта за работата ѝ. Засега е предвидено до края на месеца да се проведат три заседания. След изслушването на представителите на изпълнителната власт на следващо закрито заседание комисията ще се запознае с хода на започналите проверки на ДАНС, прокуратурата и всички контролни органи във връзка с ремонта на НДК. На последното заседание трябва да се приеме доклад, който да бъде внесен до 30 юли в пленарната зала.

Атанас Костадинов, който участва в комисията като представител на БСП, коментира в предаването "Преди всички", че ако се наложи, заседанията ще зачестят, за да бъде решен проблемът по-бързо. Ще има толкова заседания, колкото трябва да има, защото като че ли кашата е по-голяма, отколкото сме очаквали, каза Костадинов и допълни:
По наша предварителна информация и на фаза подготовка на проекта, и на фаза изпълнение, и по отношение на контрола – във всеки един елемент или във всяка една фаза на този проект има достатъчно компрометиращи и неясни, странни неща, което биха довели проекта като цяло до абсурден край. 
Ето защо във всяка една от тези три фази ние искаме да се сложи на масата цялата налична документация – всички обективни данни, за да може комисията да даде някаква насока, някаква препоръка, както казах – да се сложи точка или някаква по-здрава основа на процеса като цяло.

Интервюто с Атанас Костадинов можете да чуете от звуковия файл. От ГЕРБ отказаха коментар за "Преди всички".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна