Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат промени в Закона за опазване на земеделските земи с цел превенция на пожарите

Законовите промени, които се обсъждат, вероятно ще станат факт през следващата година

Снимка: БГНЕС

Проектопромени в Закона за опазване на земеделските земи, предлагани като мерки за превенция на пожарите, вече са публикуван в портала на МС за обществено обсъждане. Тези изменения, които са свързани и със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, коментира в ефира на "Хоризонт" Зорница Жекова – експерт в дирекция "Поземлени отношения и комасация" в земеделското министерство. Тя отбеляза, че предложението за законови промени е направено след анализ, който е установил, че през 2016-а, наред с метеорологичните фактори, почистването на мери и ливади чрез изгаряне, е основната причина за възникване на множество пожари, засегнали както горски територии, така и земеделски земи:
 

Именно поради това в Закона за опазване на земеделските земи сме предвидили забрана лицата – абсолютно всички, да не извършват палене на огън и огневи работи в пасища, мери и ливади.

Тъй като тези пожари възникват най-често при почистването на пасища, мери и ливади, предвиждаме задължение лицата, които ще ги почистват, да уведомяват предварително Областната дирекция по земеделие и Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"  – именно с цел да се знае къде ще се почиства.

Неспазването на тези забрани ще бъде санкционирано с глоби между 1500 и 6000 лева, подчерта Жекова.

Мисля, че ще има реален резултат от тези законови промени, не толкова заради въвеждането на санкциите, каза още Зорница Жекова. Тя подчерта, че се въвежда дефиниция за дейностите косене и почистване, каквото досега в закона не е имало:

С въвеждането на легалната дефиниция всъщност хората ще могат да се ориентират кои дейности могат да се извършват без предварително уведомяване – тъй като от тях няма да възникнат пожари, и кои дейности, какво да се включва в процеса на почистване, за да могат и те да вземат необходимите мерки.

Когато е разписан редът, и когато е скрепено неспазването на този ред с определена санкция, мисля, че ще има превантивен ефект и искрено се надявам да бъде намален броят на пожарите, но пак казвам – тук вече го има и факторът метеорологични условия.

Но, що се отнася до това, което ние можем да направим, мисля, че ще има реален резултат, подчерта Жекова и обясни, че нови правила и санкции ще има и за наемателите и арендаторите на земи, което се урежда с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Целта е превенцията, а не наказанието, подчерта още Зорница Жекова.  

Владимир Константинов от Агенцията по горите, който също коментира темата в ефира на "Хоризонт", изрази надежда, че предлаганите мерки ще имат ефект:

Постарахме се да направим едни промени, които да не бъдат силно рестриктивни, а да бъдат насочени наистина към превенция и към по-отговорно отношение към ползването на земи, пасища и въобще – по-отговорно отношение към природата.

От началото на сезона са регистрирани 217 пожара в горски територии в страната, които са засегнали над 10 хиляди декара гори, посочи Костадинов. Той уточни, че само един от тези пожари е възникнал от мълния, а огромната част са резултат на немарливост. 


Повече по темата може да научите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна