Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Величкова: Върви процес на дискредитиране на независимата гражданска активност

В Закона за съдебната власт това взима съвсем конкретни измерения със забраната за финансиране по програми и проекти, уточни тя

| обновено на 11.07.17 в 14:01
Красимира Величкова
Снимка: БГНЕС

През последните години се прави опит през различни регулации и медийни атаки да бъде дискредитирана независимата гражданска активност. В Закона за съдебната власт това взима съвсем конкретни измерения със забраната за финансиране по програми и проекти. Това заяви в предаването "12+3" Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум. Според Величкова, това наподобява случващото се в Русия, Унгария и Полша, а именно превземане на пространството на гражданите от страна на държавата.

19 неправителствени организации апелираха депутатите да отхвърлят предлаганите промени в Закона за съдебната власт, с които се ограничава възможността за външно финансиране на съсловни организации. Според неправителствения сектор промените са дискриминационни и противоречащи на Конституцията. Срещу проекта се обявиха още Съюзът на съдиите и Съюзът на юристите. Срещу текстовете възразиха и от Асоциацията на прокурорите.

Величкова коментира, че вместо държавата да зачита дарителските усилия, на практика се демонстрира, че това е вредно, когато се случва не през механизмите на държавата:

Това предложение показва, че санкционира всяко независимо усилие, включително частна инвестиция, за това държавата да се управлява по демократичен начин и по правилата.

Запитана за евентуална връзка между текста за финансирането и текста за кариерните бонуси на магистратите, и дали с шума около единия не се цели безпроблемното минаване на другия, Красимира Величкова заяви, че това е по-скоро тест, лакмус, който да покаже докъде може.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна