Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Сашо Панчев: Изненадата вече е в мястото и формата на проявление на насилието

Снимка: http://www.programata.bg
Една от най-новите специалности, които тази година ръководството на Националната спортна академия въведе в редовна форма на обучение, е "Бойно-приложна физическа подготовка". Досега тази специалност се изучаваше задочно, и то само от служители на МВР и Българската армия.

Така вече цивилни граждани имат възможност да придобият професионална квалификация "треньор по бойно-приложна подготовка", както и такава за инструктури по Начално военно обучение на три нива в училищата. Занятията включват и специализирана стрелкова подготовка, но не толкова за прецизна стрелба, колкото тактическа, бърза, интуитивна стрелба.

Повече за новата специалност разказа доц. Сашо Панчев - дългогодишен преподавател и треньор по лична защита, ръкопашен бой и таекуон-до и инструктор по специализирана полицейска тактика. Той посочи, че увеличаващото се напрежение в международен план - миграцията, тероризма, насилието в различните му форми на проявление са сериозна заплаха за съвремения човек. В съвременния свят истинската изненада вече не се крие в самото насилие, а в неочакваните време, форма и място на проявлението му, готовността да го посрещнем си остава най-добрата защита.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени