Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев в Черна гора: Западните Балкани трябва да имат ясна перспектива за ЕС

Снимка: www.president.bg

Европейското членство на държавите от Западните Балкани ще гарантира стабилност в региона, заявиха след среща в Цетине президентите на България и Черна гора. 

Президентът Румен Радев потвърди, че разширяването на ЕС в региона ще е приоритет на страната ни по време на председателството догодина: Защото ние много добре осъзнаваме, че най-важната предпоставка, за да има стабилност и сигурност на Балканите, да има икономическо развитие, това е членството на държавите в Европейския съюз и в НАТО. По време на нашето председателство на Европейския съюз ние ще настояваме държавите, които удовлетворяват критериите за членство, да получат ясна перспектива за своята европейска интеграция. В това отношение Черна гора е най-напредналата държава в региона, каза президентът Радев.

Черногорският държавен глава Филип Вуянович благодари за българската подкрепа при преговорите на Подгорица в Брюксел. Смятаме, че трябва да се въздържаме от определяне на срокове, а по-скоро трябва да се посветим на покриването на стандартите, които са необходими за това, заяви президентът на Черна гора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна