Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп не е знаел за срещата на сина си с руска адвокатка

Снимка: БТА

Доналд Тръмп-младши не е съобщил на баща си за срещата си с руска адвокатка, за която се твърдяло, че разполага с компрометираща информация за съперника му на президентските избори Хилари Клинтън. Това заяви самият той в интервю за "Фокс нюз" след поредната порция разкрития от сагата за предполагаема руска намеса в изборите от 2016 година.

В интервюто Тръмп-младши обяснява мълчанието си с това, че не е имало какво да съобщава на баща си, тъй като е оценил срещата си с руската адвокатка Наталия Веселницкая като "загубено време":

Това не беше нищо и нямаше какво да му съобщя. Дори не бих се сетил за това, ако не бяхте започнали да се ровите в тази история. Това бяха 20 минути загубено време.

Агенция ДПА допълва, че от публикуваните от Доналд Тръмп-младши вчера имейли личи, че той с готовност е приел помощ от, както му било казано, руското правителство, което искало да съдейства на кампанията на баща му.

Комисията по разузнаване в Камарата на представителите иска Доналд Тръмп-син да се яви пред нея и да отговори на въпроси за въпросната среща. Водещи сенатори също заявиха, че разследването за евентуална руска намеса, трябва да проучи срещата на Тръмп-младши. 

Публикуваните имейли могат да се приемат за първия случай, който показва, че човек от обкръжението на Доналд Тръмп е бил готов да приеме помощ от чужда държава за повлияване резултата от изборите за президент.

От веригата от съобщения става ясно, че пиар агентът Роб Голдстоун e информирал, че е разполагал с данни, свързани с подкрепата на руското правителство за Тръмп. На това Тръмп-младши отговаря със задоволство. Размяната на имейли води до среща с руския адвокат Наталия Веселницкая. Тя отрича да е работила за руското правителство и настоява, че не е разполагала с опетняваща за Клинтън информация.

На срещата в Тръмп Тауър в Ню Йорк от юни миналата година са присъствали освен Тръмп-младши, Пол Манафорт – тогавашният шеф на предизборната кампания на републиканския кандидат за президент, и Джаред Кушнер – съпруг на дъщерята на Доналд Тръмп.

Демократи коментират, че новите разкрития демонстрират важността на разследването за руска намеса в изборите миналата година. Някои описват случилото се като действия, целящи да се подкопае американската демокрация с помощта на вражески настроена чуждестранна сила. Републиканци пък описват Тръмп-младши като порядъчен човек и заявяват, че медиите раздухват ненужно случилото се.

Междувременно самият президент Тръмп, който не е знаел за контактите, похвали решението на своя син да публикува информацията за срещата си.

Демократът от комисията по надзор в Камарата на представителите поиска участвалите да предоставят всякаква налична документация по случая. Илайджа Къмингс заяви в писмо, че срещата от 9-и юни миналата година повдига въпроси относно уважението към онези принципи, на които стои демокрацията на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна