Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манол Генов от БСП с обвинение за купуване на гласове

| обновено на 12.07.17 в 15:05
Снимка: БГНЕС

Народният представител от "БСП за България" Манол Генов стана вторият депутат от това Народно събрание с обвинение за купуване на гласове. Преди него за престъпление срещу избирателните права, прокуратурата обвини Илия Илиев от ДПС.

Генов обясни, че не приема доказателствата на прокуратурата, но че се надява, освен за вината му, държавното обвинение да събира доказателства и за невинността му, в която той не се съмнявал. Генов иронично коментира бързината, с която стана обвиняем, и изрази надежда, че със същото темпо делото ще стигне до съда, който да го оправдае.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова събраните срещу Манол Генов и съучастника му – асеновградски бизнесмен Николай Христев, доказателства са стабилни. Прокуратурата разполага с доказателства, че на последните парламентарни избори Генов е купувал гласове за себе си и "БСП за България". 

Пет списъка с общо 69 имена на жители на ромската махала в Асеновград има прокуратура. Единият е намерен в заведението на съучастника на Генов – Николай Христев. Там се плащало между 20 и 25 лева на глас. По делото има и свидетел затворник, в килията на който е намерен телефон и доказателства за комуникация с Генов, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разпитан пред съдия, затворникът казал:

Според неговите показания, Манол Генов е човекът, който организира предлагането и даването на имотните облаги. Той е държал контрола за това на кои лица по колко лева да се предоставят, за да гласуват в негова полза.

По делото има и специални разузнавателни средства, каза Румяна Арнаудова.

На 20 юни, когато главният прокурор поиска имунитета на Манол Генов, тя обясни:

По-активен е бил в организирането на действията бизнесменът Христев. Парите ги е осигурявал тогавашният кандидат и настоящ народен представител Манол Генов. Разплащането се е осъществявало основно в заведение, стопанисвано от бизнесмена Христев в град Асеновград, каза тогава Арнаудова.

Малко по-късно в прокуратурата Генов коментира, че обвинението било на границата с безразсъдството, иронично похвали прокуратура за бързото разследване и отрече да е купувал ромски гласове:

Никога не съм делял хората по етнос, по вероизповедание или по някакви други белези. Това, че в една кампания зложелатели и доброжелатели могат да ти спрегнат името някъде, по някакъв начин, аз не мога да гарантирам и да нося отговорност за това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени