Биляна Гяурова: Следващият ВСС трябва да надхвърли махленското ниво на сегашния

Парламентарната квота може прекалено да капсулира ВСС, предупреждават от неправителствения сектор
Биляна Гяурова
Снимка: БГНЕС

Хората, избрани от професионалната квота на Висшия съдебен съвет, дават надежда, че най-малкото ще има обективен и аргументиран диалог в следващия състав на ВСС, който да бъде изчистен от махленското и обидно ниво, до което беше сведена дискусията в сегашния.

Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди организираната днес от института дискусия за ролята на ВСС за независимостта на съдебната власт в контекста на попълването на състава на кадровия орган. Гяурова подчерта:

Този разговор трябва да излезе от изкуствената елитарност, която беше създавана през годините. Всеки гражданин е много важно да разбере, че ако в неговия град няма независим съд и отчетна прокуратура, няма да се случва нито неговият бизнес, нито самият град, община или по-голям регион ще се развиват.

Гражданският сектор не е злонамерен, ние не хапем, имаме реални въпроси, които бихме искали да обсъдим с кандидатите, искаме да чуем тяхното мнение как новият състав на ВСС ще отстоява независимостта на съдебната власт, посочи Биляна Гяурова.

Тя очерта опасността излъчените от парламента кандидати да се превърнат във втора професионална квота, което да доведе до прекалено капсулиране на ВСС заради професионалния профил на кандидатите. Това, според Гяурова, може да ограничи гражданското участие, защото юристите извън магистратурата са абсолютният минимум.

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова слушайте в звуковия файл.

Още от категорията

Преглед на чуждестранния печат

Американският политически елит е в шок след срещата Путин-Тръмп в Хелзинки, а противниците на Тръмп минават в настъпление с активни мероприятия, пише руският "Комерсант" . В статия за изданието бившият първи дипломат на Москва Игор Иванов пише, че е ключов въпрос как да не се допусне тромавите бюрократични машини и от двете страни да ги върнат обратно..

публикувано на 18.07.18 в 09:41

В Индия рухна шестетажна сграда, най-малко трима са загиналите

Шестетажна сграда в строеж рухна тази нощ върху съседно здание в село Шахбери, източно от индийската столица Делхи. По първоначална информация са загинали най-малко трима души, предаде БТА. 12 работници са се намирали на строежа в момента на инцидента и може да са попаднали под отломките, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на полицията...

публикувано на 18.07.18 в 09:38
Светослав Глосов

Винетките за уикенда вероятно ще струват около 10 лева

Очаква се новата "уикенд" винетка да струва около 10 лева, но цената няма да бъде разглеждана на заседанието на Комисията по регионална политика в НС днес. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов. Еднодневни винетки няма да има: „Цените на..

публикувано на 18.07.18 в 09:22

Събота сутрин в село Градина

Плодородното село Градина е най-голямото село в община Първомай. В него живеят над две хиляди човека и естествено основният поминък е земеделието. През 1946 година населението е наброявало близо 4100 души. Площта на селото заедно със земята, която се обработва и гората достига близа 23 000 дка. В селото има 2 църкви – православна и евангелистка. На 3-4..

публикувано на 18.07.18 в 08:55

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата едновременно работи за екологичното възпитание на хората и припомня за ползата от четенето на книги...

публикувано на 18.07.18 в 08:30
Овцете са повече от жителите.на село Бела, община Димово..

Овцете и козите в България са намалели с почти милион животни за последните 10 години

Няма промяна в исканията ни спрямо преди седмица, когато беше протестът в Шереметя, каза днес за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ съпредседателката на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Янка Попова преди днешния протест на овцевъди и козевъди пред МС. „Ние сме в София, за да изразим това, че доверието към ресорното..

публикувано на 18.07.18 в 08:24

Овцевъди и козевъди излизат на протест пред Министерски съвет

Овцевъди и козевъди ще протестират пред сградата на Министерски съвет. Недоволството е продиктувано от недостатъчното финансиране на животновъдството и ниските компенсации за умъртвяването на животните заради чумата. Преди седмица Асоциацията на овцевъдите и козевъдите обяви безсрочни протести, като първият от тях беше край търновското..

обновено на 18.07.18 в 07:55