Биляна Гяурова: Следващият ВСС трябва да надхвърли махленското ниво на сегашния

Парламентарната квота може прекалено да капсулира ВСС, предупреждават от неправителствения сектор

Биляна Гяурова
БГНЕС

Хората, избрани от професионалната квота на Висшия съдебен съвет, дават надежда, че най-малкото ще има обективен и аргументиран диалог в следващия състав на ВСС, който да бъде изчистен от махленското и обидно ниво, до което беше сведена дискусията в сегашния.

Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди организираната днес от института дискусия за ролята на ВСС за независимостта на съдебната власт в контекста на попълването на състава на кадровия орган. Гяурова подчерта:

Този разговор трябва да излезе от изкуствената елитарност, която беше създавана през годините. Всеки гражданин е много важно да разбере, че ако в неговия град няма независим съд и отчетна прокуратура, няма да се случва нито неговият бизнес, нито самият град, община или по-голям регион ще се развиват.

Гражданският сектор не е злонамерен, ние не хапем, имаме реални въпроси, които бихме искали да обсъдим с кандидатите, искаме да чуем тяхното мнение как новият състав на ВСС ще отстоява независимостта на съдебната власт, посочи Биляна Гяурова.

Тя очерта опасността излъчените от парламента кандидати да се превърнат във втора професионална квота, което да доведе до прекалено капсулиране на ВСС заради професионалния профил на кандидатите. Това, според Гяурова, може да ограничи гражданското участие, защото юристите извън магистратурата са абсолютният минимум.

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова слушайте в звуковия файл.

Още от категорията
паяци паяк

Семейство от Благоевград осъди общинската фирма "Паркинги и гаражи"

Семейство от Благоевград осъди общинската фирма "Паркинги и гаражи" за неправомерно репатриране на автомобила им, който престоя повече от година на наказателния паркинг.  На 5-ти октомври миналата година, репатриращият автомобил на фирма „Паркинги и гаражи“-Благоевград вдига семейната кола на Силвия и Димитър Домозетски , паркирана пред блока им...

публикувано на 18.10.17 в 19:43
Валентин Радев

Валентин Радев: Много е важно да изчистим "гнилите ябълки" от МВР

Няма застраховани служители от проверки в МВР, дори и на високи постове. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев след заседанието на ресорната комисия в парламента. Ние сами го правим. Никой не ни ги показва отвън. Ние сами се прочистваме. Няма друга структура в държавата, която сама да залавя тези, които нарушават закона. Аз имам няколко..

публикувано на 18.10.17 в 19:37

От Александровска болница искат център за трансплантация на стволови клетки

От Александровска болница искат към нея да бъде създаден център за трансплантация на стволови клетки. У нас се извършват 30 костно-мозъчни трансплантации годишно, съобщи директорът на болницата доц. Константин Ангелов и уточни, че броят им ще нарасне значително, ако има такъв център в България: Ако направим центъра в Александровска болница, ще..

публикувано на 18.10.17 в 19:07

Повечето възрастни жители на Източните Родопи са болни, установиха специалисти

Повечето възрастни жители на Източните Родопи са болни. Те масово пият неефективни лекарства за високо кръвно налягане, които са евтини, но не лекуват. Това е установил кардиологът от Александровска болница д-р Павел Николов . Той беше част от екипа от специалисти, който извърши безплатни профилактични прегледи на възрастни тютюнопроизводители в района..

публикувано на 18.10.17 в 19:00

Промениха мястото на срещата на върха на ЕС заради токсични изпарения

Токсични изпарения от кухненските канали принудиха организаторите на срещата на върха на ЕС да променят мястото за провеждането ѝ, съобщи Ройтерс.  Сградата "Европа", известна също и като "Яйцето", отвори врати през януари, но беше евакуирана два пъти за по-малко от седмица заради оплаквания на кухненския персонал от изпаренията от каналите...

публикувано на 18.10.17 в 18:22

Специалисти от 13 лечебни заведения в страната извършват безплатни прегледи за рак на гърдата

Хиляда и двеста  розови балона полетяха към небето на НДК в памет на жените в България, които всяка година губят битката с рака на гърдата.  Събитието е част от информационна и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, по инициатива на Първа АГ болница "Света София" и с подкрепата на Столичната община, Фондация "Една от 8" и НДК...

публикувано на 18.10.17 в 18:18

Френският парламент прие нов антитерористичен закон

Френският парламент прие спорния антитерористичен закон, който дава постоянни правомощия на силите на реда да претърсват домове, да затварят храмове и да ограничават свободата на придвижване, съобщи Франс прес.  Новият закон беше приет на второ четене от Сената въпреки критиките, че застрашава гражданските права.  Той ще замени извънредното..

публикувано на 18.10.17 в 18:13