Биляна Гяурова: Следващият ВСС трябва да надхвърли махленското ниво на сегашния

Парламентарната квота може прекалено да капсулира ВСС, предупреждават от неправителствения сектор

Биляна Гяурова
БГНЕС

Хората, избрани от професионалната квота на Висшия съдебен съвет, дават надежда, че най-малкото ще има обективен и аргументиран диалог в следващия състав на ВСС, който да бъде изчистен от махленското и обидно ниво, до което беше сведена дискусията в сегашния.

Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди организираната днес от института дискусия за ролята на ВСС за независимостта на съдебната власт в контекста на попълването на състава на кадровия орган. Гяурова подчерта:

Този разговор трябва да излезе от изкуствената елитарност, която беше създавана през годините. Всеки гражданин е много важно да разбере, че ако в неговия град няма независим съд и отчетна прокуратура, няма да се случва нито неговият бизнес, нито самият град, община или по-голям регион ще се развиват.

Гражданският сектор не е злонамерен, ние не хапем, имаме реални въпроси, които бихме искали да обсъдим с кандидатите, искаме да чуем тяхното мнение как новият състав на ВСС ще отстоява независимостта на съдебната власт, посочи Биляна Гяурова.

Тя очерта опасността излъчените от парламента кандидати да се превърнат във втора професионална квота, което да доведе до прекалено капсулиране на ВСС заради професионалния профил на кандидатите. Това, според Гяурова, може да ограничи гражданското участие, защото юристите извън магистратурата са абсолютният минимум.

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова слушайте в звуковия файл.

Още от категорията

Протестът на полицаите се прехвърли в Кърджали

Щафетата на протестиращите служители на МВР тази вечер се прехвърли в Кърджали. Над 60 души протестираха пред сградата на областната дирекция с искане за увеличение на заплатите и нов закон за МВР. Те разказаха, че има техни колеги, които в момента получават възнаграждения колкото е минималната работна заплата в страната, обясни заместник председателят на..

публикувано на 16.08.17 в 20:56

Пожарът край тополовградските села Присадец и Филипово се разраства

Пожарът край тополовградските села Присадец и Филипово се разраства в посока към с. Маточина. Заради силния вятър, ситуацията  остава сложна. Затова хасковската областна администрация е поискала помощ от военните, които ще се включат в гасенето на пожара край границата. Към с.Маточина е пренасочена част от противопожарната техника, която работеше в..

обновено на 16.08.17 в 20:46

Съдът остави в ареста майката, която изостави детето си в столичния "Западен парк"

Софийският районен съд остави в ареста майката, която изостави невръстното си дете в столичния "Западен парк". Според обвинението, с действията си 18-годишната Юлия Василева е създала опасност за физическото развитие на детето, което било оставено на земята, само, без храна и вода, в безпомощно състояние, в рядко посещавана част на парка. Мярката..

публикувано на 16.08.17 в 20:00
Хижа Беклемето

Хижата на прохода "Беклемето" е затворена от Регионалната здравна инспекция в Ловеч

Хижата на прохода "Беклемето" е затворена по разпореждане на Регионалната здравна инспекция в Ловеч, заради нарушаване на нормативните изисквания. На управителя на фирмата, стопанисваща хижата, е изпратена покана за съставяне на акт за неизпълнено предписание от страна на здравната инспекция. То е било издадено миналия месец за извършване на хигиенни..

публикувано на 16.08.17 в 19:55

МЗХГ: На българския пазар няма яйца заразени с фипронил

От Министерството на зедемеделието и храните съобщават, че няма данни за наличие на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти на българския пазар. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при кокошки носачки. Припомня се, че разпространението на заразени яйца започна в Белгия и Холандия, след което са били..

публикувано на 16.08.17 в 19:27

Росина Станиславова: Трябва да се обяснят на хората предимствата на паветата

Росина Станиславова от Сдружение "Бели брези", част от Инициативния комитет за запазване на гранитните павета в София заяви пред Радио София, че Столичната община е започнала ремонта на бул. "Прага" извън рамките на закона. Тя посочи, че според данните на табелата, която е поставена на ремонтното трасе, разрешителното за реконструкцията вече е..

публикувано на 16.08.17 в 18:17

Турция арестува петима бойци на "Ислямска държава", планирали атентат в Истанбул

Турските сили за сигурност задържаха петима бойци от групировката "Ислямска държава", които са планирали да извършат атентат в Истанбул. За ареста съобщи валийството на северния окръг Самсун, където бяха задържани терористите, цитирано от вестник "Сабах". Силите за сигурност са получили обаждане на 15 август вечерта, че група терористи закупили..

публикувано на 16.08.17 в 18:09