Биляна Гяурова: Следващият ВСС трябва да надхвърли махленското ниво на сегашния

Парламентарната квота може прекалено да капсулира ВСС, предупреждават от неправителствения сектор
Биляна Гяурова
БГНЕС

Хората, избрани от професионалната квота на Висшия съдебен съвет, дават надежда, че най-малкото ще има обективен и аргументиран диалог в следващия състав на ВСС, който да бъде изчистен от махленското и обидно ниво, до което беше сведена дискусията в сегашния.

Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди организираната днес от института дискусия за ролята на ВСС за независимостта на съдебната власт в контекста на попълването на състава на кадровия орган. Гяурова подчерта:

Този разговор трябва да излезе от изкуствената елитарност, която беше създавана през годините. Всеки гражданин е много важно да разбере, че ако в неговия град няма независим съд и отчетна прокуратура, няма да се случва нито неговият бизнес, нито самият град, община или по-голям регион ще се развиват.

Гражданският сектор не е злонамерен, ние не хапем, имаме реални въпроси, които бихме искали да обсъдим с кандидатите, искаме да чуем тяхното мнение как новият състав на ВСС ще отстоява независимостта на съдебната власт, посочи Биляна Гяурова.

Тя очерта опасността излъчените от парламента кандидати да се превърнат във втора професионална квота, което да доведе до прекалено капсулиране на ВСС заради професионалния профил на кандидатите. Това, според Гяурова, може да ограничи гражданското участие, защото юристите извън магистратурата са абсолютният минимум.

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова слушайте в звуковия файл.

Още от категорията
Жени Начева

Жени Начева опроверга твърденията, че е променяла решения на НЗОК и цифри по бюджетите на болници

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева опроверга твърденията на проф. Камен Плочев, че е променяла решения на Касата и цифри по бюджетите на болници.  Всички цифри, числа, независимо къде и как са обсъждани, се приемат окончателно от Надзорния съвет на Касата по съответните условия, ред и правила. Аз не съм политик. Аз съм..

обновено на 21.02.18 в 18:54

Повдигнато е обвинение на бившия легионер Иван Пачелиев за възпрепятстване на органите на реда

Обвинение за възпрепятстване на органите на реда вече е повдигнато срещу Иван Пачелиев , който беше арестуван снощи в тополовградското село Орешник. Пачелиев остана барикадиран в дома си цяло денонощие, след като преди това стреля срещу полицаи. Цял ден продължиха следствените експерименти и претърсване на къщата на Иван Пачелиев. Той е бивш..

обновено на 21.02.18 в 18:39

18-годишно момче е в тежко състояние след жесток побой пред бургаска дискотека

Осемнайсетгодишно годишно момче е в тежко състояние, с опасност за живота, след жесток побой пред бургаска дискотека. Момчето е настанено в отделението по реанимация и спешно се нуждае от кръвопреливане.  В морския град се организира акция по кръводаряване за спасяването на младежа.  Инцидентът е станал преди 10 дни, но първоначално полицията е..

публикувано на 21.02.18 в 18:17

Младен Маринов: Пачелиев е имал редовен договор във Френския чуждестранен легион

35-годишният Иван Пачелиев е имал редовен петгодишен договор във Френския чуждестранен легион. Това съобщи пред "Хоризонт" главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов . Задържаният е бил в легиона от 2009-а до 2014-а година. В същото време службите у нас нямат официална информация колко са българите, служещи в това подразделение на..

обновено на 21.02.18 в 17:59

СП отказа да предостави на депутати от БСП резултатите от проверката на оградата по българо-турската граница

Специализираната прокуратура отказа да предостави на депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков доклада за резултатите от проверката на ДАНС, свързан с изграждането на оградата по българо-турската граница. Според наблюдаващия прокурор, докладът е част от доказателствените материали по образуваното в края на миналата година досъдебно..

публикувано на 21.02.18 в 17:56
акад. Дамян Дамянов

Акад. Дамян Дамянов: Изкриви се моралът на лекарите

Като че ли усилията на здравния министър са насочени към здравноосигурителния модел, който той счита за напълно изчерпан, но този модел ние самите последователно го разстреляхме. Тази позиция изрази в предаването „Нещо повече“ акад. Дамян Дамянов , завеждащ Секция „Медицински науки“ в БАН, инициатор на обществена дискусия в БАН за..

публикувано на 21.02.18 в 17:31

Център за лечение на болката откриха за първи път в България

Център за лечение на болката откриха за първи път в България. Той предлага уникални терапии чрез модерна апаратура. Според лекари между 50 и 75% от пациентите имат силни болки, ако са в напреднал стадий на онкологично заболяване, като при 10-15 на сто от тях тя не се поддава на лечение.  Дейността на центъра е насочена основно към тези пациенти,..

публикувано на 21.02.18 в 17:00