Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов филм за Васил Левски

БНР Новини
Искрен Красимиров пред бюста на Христо Ботев в Българското национално радио
Снимка: Ани Петрова

„Лъвский - европеец в Българско“ се казва най-новият филм за Васил Левски. Негов автор е младият режисьор Искрен Красимиров, който досега е направил няколко художествено-документални филма, посветени на живота и делото на велики българи – първите му два филма разкриват факти около живота и делото на Христо Ботев, последваха филм за Софроний Врачански, филм за Алеко Константинов и цар Борис III, още един филм за Ботев и филм за Иван Вазов. Заснемането на филми е една от дейностите на платформата „НЕзабравимата България“, с която Искрен Красимиров и неговите съмишленици - родолюбци  мисионерстват из България и навсякъде, където има български общности, за да популяризират българските национални герои.

С Искрен Красимиров, който е потомък на Ботев четник и в последните години по време на исторически възстановки често се въплъщава в образа на Христо Ботев, разговаряме в студиото на „Аларма“. За предизвикателството да се направи филм за Васил Левски, за това как е избран екипа – актьора Симеон Владов – в ролята на Левски, журналиста Златимир Йочев – в ролята на разказвача и двамата консултанти на филма – проф. Пламен Митев и проф. Иван Стоянов – историци; Искрен Красимиров, който освен режисьор е и оператор на филмите си, разказва за трудното финансиране на родолюбивите начинания, за сюжета на филма „Лъвский - европеец в Българско“, както и за неизвестни исторически факти около живота и делото на Левски.

Уточняваме защо в заглавието на филма името на Дякона е изписано „Лъвский“, а не „Левски“, споменаваме някои прелюбопитни факти за отношението към Левски от страна на някои бележити по онова време българи, а Искрен рецитира две от стихотворенията, които винаги казва преди прожекциите на филмите си: „Моят Ботев“ и „Моят Левски“. Техен автор е Красимир Стефанов – сценарист на някои от филмите на Искрен и неговият баща.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени