Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Христова: Минималните осигурителни прагове по браншове се определят от синдикатите и работодателите

Снимка: БГНЕС

В КНСБ настояват за увеличаване от 1 на 2% на вноската за обезщетяване при безработица, така че те да бъдат по достойни. От синдиката обмислят да предложат за получаване на помощи за безработица да трябва да се доказват 12 месеца работа от последните 24, а не както досега – 9 от последните 15. Според социалният експерт на синдиката Ася Гонева, това би било в помощ на сезонните работници.

Бившият министър на труда и социалната политика, а сега съветник в МС Христина Христова заяви в ефира на предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че правителството не може да бъде обвинявано в нежелание да определи минимални осигурителни прагове по браншове, тъй като това е двустранен процес между синдикатите и работодателите.

Министърът на труда и социалната политика е изпратил проект за рамково споразумение за принципен механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата до синдикати и работодатели, така че това да не става с решение на правителството. По повод исканията на синдикати за драстично увеличаване на заплатите към 2022 г., тя изтъкна:

През 2001 г. имахме 85 лв. минимална работна заплата. Ето сега е 2017 - имаме 460 лв. Това е повече от 5 пъти увеличение само на минималната работната заплата. Едва ли пет пъти се е увеличила производителността на труда в България за този 16-годишен период. Не бива да отчитаме и нещата, които се постигат! Друг е въпросът, че тръгнахме от много нисък базис преди 20 години и трудно се наваксват тези величини за постигане на европейските равнища. 

Средната работна заплата е икономическа категория и също много е нараснала, както и максималната, коментира Христова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени